Laden Evenementen
Docu | maandag 11 mei 20:00 - 22:00

Documentaire: Tinghir-Jérusalem, les échos du Mellah (2013) – Kamal Hachkar

Live stream gratis

Voor deze live stream is geen ticket of reservering nodig. De Live stream start automatisch via YouTube.com/user/MCHHaarlem.

Heb je een vraag neem dan contact met ons op via info@pletterij.nl

De film gaat over joodse gezinnen die in de jaren zestig zijn gerepatrieerd naar Israël.

De regisseur brengt de kijker naar de toenmalige levensstijl van joden in Marokko, en hun contacten met hun moslims buren. Van beide kanten heeft de producent mensen benadert om hun levensverhaal te vertellen, en hun banden met elkaar. Een film over de vreedzame samenleving die destijds bestond.

De producent :
De jonge Frans-Marokkaanse regisseur Kamal Hachkar woont in Frankrijk maar werd geboren in Tinghir in het Atlasgebergte, waar een gemeenschap van Berbers leefde, met joden en moslims door elkaar. Gefascineerd door zijn afkomst gaat hij in deze documentaire op zoek naar zijn roots. Hij reist naar Tinghir, waar het verhaal van zijn grootouders hem terugvoert naar een verdwenen wereld waarin joden en moslims samenleefden. In Israël zoekt hij de joden op die eind jaren 60 wegtrokken uit Tinghir. Ook daar ontmoeten we de oude generatie van Berbers en maken we kennis met hun joods-mohammedaanse gezangen, stemmen en verhalen. Een indrukwekkend collectief geheugen, verpakt in een film waarmee Hachkar ook universele vragen oproept rond migrerende identiteiten.

Brandend actueel!

Nagesprek met Samuel Kaspi van de organisatie stichting Maimon, een organisatie die de eeuwenlange samenleving van joden en moslims in Marokko als voorbeeld ziet voor een vreedzaam samenleven tussen verschillende religies.

I.s.m. Abdel El Aissati