Laden Evenementen
Debat | dinsdag 11 okt 20:00 - 22:00

Geerten Waling – 1848 – Clubkoorts en revolutie. Democratische experimenten in Parijs en Berlijn – Coreferent Cornelis Mooij

Tickets

Wie zijn aanwezig

3 personen hebben zich aangemeld voor Geerten Waling – 1848 – Clubkoorts en revolutie. Democratische experimenten in Parijs en Berlijn – Coreferent Cornelis Mooij

  • Geertje Cappon
  • J Apeldoorn
Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
11-10-16 Geerten Waling
3,00
Onbeperkt
11-10-16 Geerten Waling, tot 25 jaar
1,50
Onbeperkt

Kennis van Straks is een wetenschapsserie waarin promovendi (aankomend, vers of gearriveerd) hun onderzoek toelichten.

Vanavond is te gast: Geerten Waling – coreferent Cornelis Mooij

geertenwaling cornelis-mooij

Geerten Waling (1986) is historicus en publicist. Op 24 mei 2016 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op het proefschrift 1848 – Clubkoorts en revolutie. Democratische experimenten in Parijs en Berlijn, waarvan gelijktijdig een handelseditie verscheen bij uitgeverij Vantilt, Nijmegen. (Klik hier voor een overzicht van reacties in de media op het boek.) Dit proefschrift schreef hij tussen 2010 en 2015 in het NWO-onderzoeksproject The Promise of Organisation aan het Instituut voor Geschiedenis (Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit Leiden). Als docent aan dit instituut behaalde hij in 2015 zijn Basiskwalificatie Onderwijs (BKO).

Sinds september 2015 is Geerten Waling postdoc onderzoeker aan het Instituut voor Publiekrecht (Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden). Sinds februari 2016 is hij tevens postdoc onderzoeker aan het Instituut voor Politieke Wetenschap (Faculteit der Sociale Wetenschappen, Universiteit Leiden). In die hoedanigheid is hij ook coördinator van het interdisciplinaire onderzoeksprofileringsgebied Politieke Legitimiteit van de Universiteit Leiden.

Cornelis Mooij, oud- wethouder, oud- gedeputeerde en oud- waarnemend burgemeester treedt aan als co-referent bij het betoog van Geerten Waling. Mooij, VVD, is historicus en doet onderzoek naar de werking van de Eerste en Tweede kamer in de 19’e eeuw.

Meer informatie over de publicaties en activiteiten van Geerten Waling: http://www.geertenwaling.nl.

 

geertenwalingboek

Democratie van onderaf: het is even verleidelijk als problematisch. Dat zien we niet alleen bij de Occupy-beweging en de Arabische lente, maar ook in de geschiedenis. In 1848 trok een golf van revoluties over ons continent. Plotseling kregen miljoenen Europeanen de kans hun stem te laten horen in drukbezochte volksvergaderingen en politieke clubs. In dit moment van gekte leek even alles mogelijk. De toekomst lag open.

1848 – Clubkoorts en revolutie1848 – Clubkoorts en revolutie neemt de lezer mee naar de onrustige steden Parijs en Berlijn, twee brandpunten van de ‘Europese lente’. Geerten Waling schetst de dromen en verwachtingen achter de honderden democratische experimenten die er een nieuw publiek debat creëerden. En de politieke realiteit waarmee zij werden geconfronteerd. De revoluties van 1848 werden uiteindelijk allemaal neergeslagen of doofden uit, maar de ervaringen van dat jaar zouden de politieke cultuur in Europa blijvend veranderen. Ze maakten de moderne democratieën mogelijk die wij tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwen.

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Vantilt (Nijmegen) en verkrijgbaar op de avond zelf.