Laden Evenementen
muziek | zaterdag 31 mrt 20:00 - 22:30

Grensverkenningen: Passing Sounds, Bleaching Grounds, Namghyal Lhamo en Bismuth

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

Een minifestival met vier acts uit de uithoeken van het muzikale spectrum. Korte optredens met o.m. hedendaagse gecomponeerde muziek, impro-jazz en avant-garde pop. Vanwege het afwisselende programma en korte setjes is dit festival de perfecte plek om avant-garde te ontdekken.

Dit concert is geselecteerd door We Are Public. Houders van de WAPpas hebben gratis toegang op vertoon van hun pas.

 

Alle  vier acts zijn bekend: (volgorde is willekeurig) 

Passing Sounds

Muziek van jonge componisten naast hun inspiratiebronnen en om het publiek heen met Sciarrino, Webern, Ligeti, Cage, Tenney e.a.

Passing Sounds brengt onbekende nieuwe geluiden en een avontuurlijke vorm van het concert. Het publiek moet niets, maar wordt wel uitgenodigd om de muziek op een intiemere wijze te ervaren. Passing Sounds is een concert dat ruimte en tijd bespeelt met fragiele, woedende en speelse klanken. Een programma van onversterkte kamermuziek heeft een directe zeggingskracht wanneer de luisteraar dicht op de musici zit of middenin het ensemble staat. Door de fysieke afstand te verkleinen vermindert de mentale afstand tussen publiek en componist. De
muziekstukken vloeien in elkaar over zonder tussenpauze of applaus: samen vormen ze een geheel, zoals een meerdelige compositie of een set in een liedrecital.

Het ensemble bestaat uit:
Vera van der Bie: viool
Albert Manders: dwarsfluit
Daniel Boeke: (bas)klarinet
Hinse Mutter: contrabas
Anne Veinberg: piano
Gagi Petrovic: stem

 

Bismuth

Bismuth maakt moeilijke muziek dansbaar. Verwacht daarom geen soundscapes, drones, rock of popmuziek. Sound artists zijn vooral bezig met het creëren van soundscapes, maar deze mannen rocken!

Bismuth wordt gevormd door Yuri Landman en Arnold van de Velde. Ze bouwen hun instrumenten zelf van hout, metalen strips, snaren en gitaargrepen, maar ze klinken totaal niet  conventioneel. Hun instrumenten zorgen voor dansbare beats, experimentele grooves met daarbovenop improvisatie.

Zo reageert het publiek op hun optreden:

“I know Yuri for a long time, but this is the best thing I’ve ever seen of this dude!”
“How nice! Did you make all this stuff yourself? How come it sounds so good?”
“Strange music, but I certainly feel the beat!”

 

 

Bleaching Grounds

Bleaching Grounds is een nieuw duo van pianist Frank van Bommel en slagwerker Gert-Jan Prins.
Zij musiceerden een tijd samen in de jaren 90, en werkten daarna los van elkaar aan diverse andere projecten. Toen ze elkaar in 2017 weer enthousiast tegen het lijf liepen besloten ze de samenwerking weer op te pakken. Bleaching Grounds oefent regelmatig in een schuur met een normale piano. Deze plek bevindt zich in Bloemendaal tegen de duinrand aan,
in een gebied wat voorheen de bleekvelden heette: een frisse term die zeker verband houdt met hun vrije en radicale manier van improviseren.

Pianist en componist Frank van Bommel werd onder meer beïnvloed door Mal Waldron, Richard Twardzik en Misha Mengelberg, en werkt en werkte in diverse geïmproviseerde muziek- en theaterprojecten.

Gert-Jan Prins begon zijn carrière als drummer. Inmiddels omvat zijn werk performances, geluid-installaties, elektronische composities en – schakelingen en is hij actief in diverse samenwerkingen.

 

Nhamgyal Lhamo

De vierde, recent toegevoegde act bestaat uit een solo-uitvoering door de in Utrecht wonende Tibetaanse zangeres NHAMGYAL LHAMO. Op jonge leeftijd viel ze op vanwege haar bijzondere stemgeluid en leerde ze Tibetaanse liederen en nomadenliederen van haar moeder.

 

Op haar achtste ging ze naar het Tibetaans Instituut voor Podiumkunsten in McLeod Ganj bij Dharamsala in India. Daar specialiseerde ze zich in de klassieke 17e-eeuwse zang- en volksmuziek en de traditionele opera. Ze bespeelt verschillende traditionele instrumenten, zoals de dramyen (een Tibetaanse luit) en de gumang (een Tibetaans snaarinstrument).