Laden Evenementen
muziek | vrijdag 18 aug 20:00 - 21:00

Haarlem Jazz & More 2017 – Han Bennink en Joris Roelofs

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
reserveren niet mogelijk
0,00
Onbeperkt

In de Pletterij het enige echte Jazz podium tijdens Haarlem Jazz & More 2017. Dit jaar staat de 75-jarige, legendarische slagwerker en multitalent Han Bennink centraal. Deze mede- oprichter van de Instant Composers Pool begeleidde in de jaren zestig Amerikaanse jazzsterren als Sonny Rollins, Ben Webster, Wes Montgomery. Bovendien heeft hij meegewerkt aan het album Last Date van Eric Dolphy, een van de hoogtepunten uit de jazzgeschiedenis.

Op vrijdag 18 augustus om 20:00 uur staat Bennink op het podium met (bas) klarinettist, (alt) saxofonist en componist Joris Roelofs (1984).

 

Hoe is de samenwerking tussen deze twee musici, die in leeftijd flink wat schelen tot stand gekomen? We vroegen het Joris Roelofs: “Han heb ik als veertienjarig jongetje vluchtig gesproken tijdens een jamsessie in de Engelbewaarder, waar ik destijds vaak heen ging. De eerstvolgende keer was pas in 2015, toen ik hem benaderde voor een Eric Dolphy tribute in het MCO te Hilversum. Dat was de eerste keer dat we samenspeelden. Van het klarinet festival 2016 kreeg ik een Carte Blanche en toen heb ik Han gevraagd om met mij in duo te spelen. Dat beviel zo goed dat we inmiddels veel als duo optreden. Het is een geweldige ervaring om in dit duo te spelen: we spelen met melodie, ritme, dynamiek en textuur en maken combinaties en afwisselingen tussen subtiel en grof, aangenaam en onaangenaam, etc. Van te voren hebben we het nooit over wat we gaan doen; alles ontstaat pas op het podium. We zijn ook van plan een cd uit te brengen, maar hoe en wanneer weten we nog niet.”

In de pauze tot het volgende concert draait DJ Joost Verhagen

Speciaal voor Haarlem Jazz & More heeft hij een set voorbereid, bestaande uit soul, funk en jazz, afgewisseld met groovende fusion, stampende punkjazz, exotische afrobeat en dansbare electronica.

Han-Bennink

Han Bennink

| website

Dummer en multi-instrumentalist Han Bennink werd geboren in Zaandam. In de jaren zestig begleidde hij Amerikanse jazzsterren als Sonny Rollins, Ben Webster, Wes Montgomery en Eric Dolphy. Tegelijkertijd speelde Bennink een aktieve rol in de ontwikkeling van de Europese geïmproviseerde muziek. Bennink trad daarnaast op in de komische muziektheaterprodukties van Breuker en Mengelberg.

Hij is ook beeldend kunstenaar en had verschillende eenmanstentoonstellingen, waaronder in 1995 in het Haags Gemeentemuseum, in 1997 in Calgary, in 2002 in Berchidda, in 2006 in Kongsberg en Antwerpen, in 2008 in Sarajevo en in 2009 in Ljubljana. Han Bennink speelde tien jaar lang in het Clusone Trio. In 2008 heeft Han Bennink de European Jazz Award in Wenen ontvangen. Han Bennijk is winnaar van de Wessel Ilcken Prijs (voorloper van de Boy Edgar Prijs) van 1967.
Hij is winnaar van de Skoda jazz prijs 2013. Mede-oprichter (in 1967) van de legendarische ICP Orkest dat nog steeds aktief is.
As the Guardian put it “Everybody should, before they die, see Han Bennink”

roelofs

Joris Roelofs

| website

Joris Roelofs (1984) is een jazz-saxofonist (waaronder altsaxofoon), klarinettist en fluitist. Roelofs begon op zijn zesde klassiek klarinet te spelen, toen hij twaalf was begon hij op de altsaxofoon. Op zijn zestiende verscheen hij in een televisieprogramma, waar hij speelde met het Orkest van het Oosten en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. In 2001 won hij de Pim Jacobsprijs en in 2003 kreeg hij als eerste niet-Amerikaan de Stan Getz/Clifford Brown Fellowship Award. In 2004 kreeg hij een Deloitte Jazz Award. Van 2005 tot 2010 was hij lid van het Vienna Art Orchestra. In die tijd studeerde hij ook af aan het Conservatorium van Amsterdam (2007). In 2008 kwam zijn eerste album als leider uit. Roelofs heeft onder meer een trio met Jesse van Ruller en Clemens van Veen. Ook speelt hij eerste saxofoon in het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Roelofs heeft gespeeld met onder meer Brad Mehldau, Dee Dee Bridgewater, Sonny Fortune en de WDR Big Band Köln.

Haarlem Jazz & More

Haarlem Jazz & More is 10 mei 2012 opgericht met als doel het behouden en uitbreiden van het muziekfestival Haarlem Jazz voor de stad Haarlem. ‘& More’ is toegevoegd aan de festivalnaam om een breder publiek te kunnen aanspreken.