Laden Evenementen
muziek | vrijdag 18 aug 22:00 - 23:00

Haarlem Jazz & More 2017 – Paul van Kemenade, Wolter Wierbos en Reinier Baas

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveren niet mogelijk
0,00
Onbeperkt

In de Pletterij het enige echte Jazz podium tijdens Haarlem Jazz & More 2017.

22.00 – 23.00 uur Paul van Kemenade, Wolter Wierbos en Reinier Baas

Trombonist Wierbos en altist Van Kemenade spelen al meer dan 30 jaar samen (o.a. Podium Trio), nu treden zij op met de jonge uitstekende gitarist Reinier Baas, die dit jaar de Edison Award heeft gewonnen in de categorie jazz.

“Gitarist / componist Reinier Baas is de ongekroonde koning van de hedendaagse jazz. Een
adembenemend talentvol gitarist, die met zijn instrument weet te imponeren en ontroeren
en bovendien een begenadigd componist is die risico’s durft te nemen.” – JAZZISM

Een eerste ontmoeting!

“Hier hoor je de toekomst van de jazz.” – PAROOL! !

  

Reinier Baas was afgelopen jaar tijdens het tiendaagse jazzfestival in Sudtirol/ Alto Adige artist in residence en heeft er, naast de uitvoering van de compositie-opdracht voor het North Sea Jazz festival 2015, de opera Reinier Baas vs Princess Discombobulatrix, uitvoeringen gegeven in de meest uiteenlopende bezettingen. Wierbos, winnaar van de Boy Edgarprijs in 1995, heeft o.a. zijn sporen verdiend in de Instant Composers Pool. Hij leidde zijn eigen band en speelde samen met o.a. The EX, Sonic Youth en Gruppo Sportivo, Guus Janssen en Theo Loevendie. Artistiek directeur van het Stranger than Paranoiafestival, Van Kemenade (winnaar Boy Edgarprijs 2007), heeft samengespeeld met Ray Anderson, Cecil Mcbee, Han Bennink, Willem Breuker, Misha Mengelberg, David Murray en nog veel meer.

Van Kemenade: “Het programma zal deels geïmproviseerd zijn en we spelen stukken van elkaar. We moeten nog repeteren. De eerste keer in dit trioverband.”

“De samenwerking met Reinier is tot stand gekomen omdat het Podium Trio gevraagd is. Onze vaste gitarist Jan Kuiper kon helaas niet aanwezig zijn. Daarom heb ik voorgesteld aan Wolter om iets met Reinier Baas te gaan doen en zowel Wolter als Reinier waren meteen enthousiast. Het is dus spannend en onvoorspelbaar wat het worden gaat. Een uitdaging!”

Na afloop afterparty tot 24.00 uur met DJ Joost Verhagen

Na het concert, in de pauze en aan het einde van de avond draait DJ Joost Verhagen. Speciaal voor Haarlem Jazz & More heeft hij een set voorbereid, bestaande uit soul, funk en jazz, afgewisseld met groovende fusion, stampende punkjazz, exotische afrobeat en dansbare electronica.

Paul-van-Kemenade

Paul van Kemenade

| website

Paul van Kemenade (1957) altsaxofonist, componist, bandleider en producer studeerde aan de conservatoria van Tilburg en Amsterdam. Hij startte zijn muzikale carrière in cafés en nachtclubs. Hij heeft in een groot aantal nationale en internationale bands gespeeld zoals met Wierbos en Kuiper in het Podium Trio, maar ook in Contraband, The Surinam Music Ensemble enBerlin Contemporary Jazz Orchestra.
Van Kemenade heeft opgetreden met dansers, dichters, schilders en internationale bigbands. Hij heeft honderden workshops gegeven en gespeeld en albums opgenomen met Jamaaladeen Tacuma, Cornell Rochester, David Murray, Sean Bergin, Markus Stockhausen, Niko Langenhuijsen, het Metropole Orkest (Vince Mendoza), met de Zuid-Afrikaanse musici Zim Ngqawana, Feya Faku, Sydney Mnisi, met de West-Afrikaanse Les Frères Guissé, met David Linx, Eric Vloeimans, Han Bennink, Alexander von Schlippenbach, Pierre Blanchard, Aki Takase, Ernst Reijseger, Ray Anderson en heel veel anderen. Van Kemenade werkte projectmatig met musici op allerlei vlak.

wolter-wierbos2

Wolter Wierbos

| website

Wolter Wierbos (Holten, 1957) wordt in 1979 freelance trombonist en groeit snel uit tot een belangrijke beoefenaar van de geïmproviseerde muziek in Nederland. Sinds 1980 speelt hij in het ICP Orchestra. Andere prominente bands waarvan hij deel uitmaakt zijn Available Jelly, het Podium Trio en het Gerry Hemingway Quintet. Het spel van Wierbos is enerzijds geïnspireerd door de trombonisten uit de band van Duke Ellington en anderzijds door free-jazztrombonisten zoals Albert Mangelsdorff en Roswell Rudd. Hij wordt geprezen om zijn beheersing van extreme en ongebruikelijke technieken. Zijn stijl wordt gekenmerkt door de toepassing van verschillende soorten dempers, waarmee hij het trombonegeluid tijdens het spelen manipuleert. Behalve in Nederlandse ensembles speelt Wierbos in internationale bands van onder anderen Cecil Taylor, Evan Parker en Frank Gratkowski. Vanaf 1989 leidt hij enkele jaren de groep Celebration Of Difference, met een Surinaamse ritmesectie en de blazers Jarmo Hoogendijk en Ben van den Dungen. De rol van bandleider bevalt hem niet en hij kiest definitief voor bands waarin de nadruk ligt op collectiviteit en ruimte voor vrij spel. In 1995 krijgt Wolter Wierbos de Boy Edgar Prijs. In 2001 richt hij met vier gelijkgezinde Amsterdamse musici de Stichting dOeK op, met als doel de improvisatiemuziek in Nederland te bevorderen. Naar aanleiding van de jaarlijkse festivals van dOeK ontstaat Wollo's World, een flexibel project waarin Wierbos ruimte geeft aan improviserende musici in wisselende formaties. Na jarenlang moderne trombones te hebben bespeeld, verwerft hij in 2003 een Conn uit 1933. Sinds 2006 organiseren Wierbos en zijn partner Fieke Broekhuizen kleinschalige concerten op hun Amsterdamse woonboot in de Amstel.

reinier_baas

Reinier Baas

| website

De Amsterdamse gitarist en componist Reinier Baas (1985) is één van de aanjagers van een nieuwe lichting Nederlandse jazzmusici. Als bandleider staat hij sinds 2010 aan het hoofd van ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’, waarmee hij toerde in Nederland, Zweden, Japan, Nieuw-Zeeland en Australië. De groep bestaat uit een aantal vooraanstaande generatiegenoten: altisten Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis, bassist Sean Fasciani en drummer Mark Schilders. In 2013 ontving Baas een Edison in de categorie Jazz/World Nationaal voor ‘Mostly Improvised Instrumental Indie Music’, zijn tweede studio-album met ‘TMSRJME’.
“Het hipste en spannendste jazzbandje van Nederland.” - VOLKSKRANT
“Hier hoor je de toekomst van de jazz.” - PAROOL
Over zijn derde album ‘Smooth Jazz Apocalypse’ (Mainland Records, april 2014, met speciale gasten Harmen Fraanje, Joris Roelofs en Helena Basilova):“De nieuwe groep van Reinier Baas is een ware openbaring.” - JAZZENZO
“De vakkundigheid spat ervan af.” - JAZZISM, *****

In 2010 studeerde Baas met een 10 af aan het Conservatorium van Amsterdam en was hij finalist bij de Deloitte Jazz Awards. Sindsdien speelde hij op toonaangevende podia als het North Sea Jazz Festival, Bimhuis, Wellington Jazz Festival en het Umbria Jazz Festival, en stond hij op de planken met onder meer Gregory Porter, Hans Teeuwen en Benjamin Herman. Reinier Baas is lid van het New Rotterdam Jazz Orchestra, en was daar in 2015 solist in een programma met zijn composities en arrangementen. Het North Sea Jazz Festival schreef voor de editie van 2015 de vrije compositieopdracht aan hem uit. Het festival November Music nodigde hem in datzelfde jaar uit om een stuk te schrijven voor gitaar en koperblazers. In januari 2016 was Baas samen met Ben van Gelder als solist te gast bij het Metropole Orkest, dat een programma speelde dat uitsluitend uit hun composities bestond. Als sideman tourde hij dit jaar in Europa met onder meer Peter Lenz quartet ft. Chris Speed, Steven Delannoye’s BRANDHAARD, Ben van Gelder trio ft. Han Bennink en Ben Bryden’s Velvet Donkey.
Als docent is Reinier Baas verbonden aan het Codarts conservatorium in Rotterdam, gaf hij les aan de conservatoria van Enschede en Amsterdam, en masterclasses aan het Utrechts en Tilburgs conservatorium, Folkwang University Essen, Universidade Lusíada de Lisboa, Conservatorium Leuven en Liceu Barcelona.
In September 2016 is ‘Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix verschenen’: een grotendeels instrumentale, deels geïmproviseerde surrealistische opera in drie aktes, met Artwork van Typex: "In één woord: subliem." JAZZNU.COM

Haarlem Jazz & More

Haarlem Jazz & More is 10 mei 2012 opgericht met als doel het behouden en uitbreiden van het muziekfestival Haarlem Jazz voor de stad Haarlem. ‘& More’ is toegevoegd aan de festivalnaam om een breder publiek te kunnen aanspreken.