Laden Evenementen
Event | donderdag 02 okt 20:00 - 22:00

Haarlemse Dichters-Estafette (2014/2015)

Live stream gratis

Voor deze live stream is geen ticket of reservering nodig. De Live stream start automatisch via YouTube.com/user/MCHHaarlem.

Heb je een vraag neem dan contact met ons op via info@pletterij.nl

HAARLEMSE DICHTERS-ESTAFETTE (2014/2015)
i.s.m. Uitgeverij In de Knipscheer

Asis Aynan

De geboren Haarlemmer Asis Aynan is een Nederlandse schrijver van Marokkaanse familie. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft voor NRC Handelsblad en Het Parool en is mede-initiator van De Berberbibliotheek. Zijn meest recente boek is de verhalenbundel Gebed zonder einde, waarover Geert Mak verzuchtte: ‘En wat kan die Amsterdamse Berber mooi schrijven: wild, geestig, erudiet, warm en zeldzaam eerlijk!’ (5 februari 2015)

Mesut Balik

Mesut Balik is geboren in Haarlem. Na zijn studie in Ankara keerde hij terug naar Haarlem als bouwkundig ingenieur. In Turkije schreef hij af en toe liefdesgedichten, in Nederland vooral verhalen. Hij won er op het Nederland-Turkije Poëziefestival de Tulpia Literatuurprijs mee, maar zijn maatschappelijke carrière, staat tot dusver zijn literaire ambities in de weg. (4 december 2014)

Joshua Baumgarten

Joshua Baumgarten, expat uit New York, is sinds 2000 Haarlemmer. Hij is de oprichter van de Irrational Library, dat zowel een ‘vintage store’ is als een platform voor alternatieve rock-‘n-roll en poetry-avonden. Maar Joshua Baumgarten is van huis uit dichter en performing poet. Hij heeft twee bundels op zijn naam staan: Confessions of a Man Crazy Enough to Breathe and Believe en Wait a Minute My Life is Still Buffering. (2 april 2015)

Grim Bouwmeester

Grim Bouwmeester werkt beroepshalve als tekstschrijver. Zijn gedichten werden gepubliceerd in de bloemlezingen Dichter in gedachten en De Haarlemse Dichtlijn 2013 alsmede zijn kort verhaal Zielendans. (6 november 2014)

Willem Brand

Willem Brand, werkzaam als journalist voor diverse Haarlemse kranten en periodieken, dong in 2012 mee naar het stadsdichterschap van Haarlem, maar miste net de finale en moest de eer laten aan Nuel Gieles, ook al afkomstig uit de Haarlemse journalistiek. In maart dit jaar won Willem Brand met het gedicht ‘Gestolde tijd’ de Houtvastprijs. (7 mei 2015)

PM Delèfre

PM Delèfre is dichter en singer/songwriter en combineert poëzie met eigen songs. Daarnaast bewerkte hij enkele gedichten van Jarl van Maltha tot liedjes. Sinds 2011 vormen Van Maltha en Delèfre een duo. Op 5 maart treedt hij evenwel solo op. P.M. Delefre dong aanvankelijk mee naar het stadsdichterschap van Haarlem, trok zich terug, maar schreef desalniettemin over Haarlem o.a. het prachtige gedicht Haarlemmerhout over de aldaar gehouden Parksessies. (5 maart 2015)

Bies van Ede

Dichter Bies van Ede laat in Haarlem veel voetstappen achter. Over Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Hij was enige tijd eindredacteur van het Haarlems Dagblad en maakt deel uit van het Haarlemse Ampzing Genootschap. Als dichter heeft hij een vijftal bundels op zijn naam staan. Maar hij is vooral bekend als schrijver van vele tientallen jeugdboeken. Met Paul van Loon maakte hij het horrorgenre in Nederland populair. In juni 2007 ontving Van Ede de Penning van Verdienste van de stad Haarlem wegens zijn betekenis voor de (jeugd)literatuur. (5 februari 2015)

Lisette Erdtsieck

Lisette Erdtsieck is geboren in België en woont in Haarlem. Ze werkte als programmamaker en redacteur voor televisie. Nu geeft ze les in klasieke Vijnana yoga. In 2012 won ze de Haarlemse Debuutprijs met haar roman Reis van de Zeemeermin. Zij zal 2 oktober een kort verhaal lezen. (2 oktober 2014)

Gerrie Hondius

Gerrie Hondius (o.a. striptekenaar, zandtekenaar) studeerde illustratie en grafiek aan de Willem de Kooning Academie en theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 debuteerde zij bij Uitgeverij Contact met de roman ‘Ik ontmoette een man’. In 2007 won zij de eerste 160 (tekens)-wedstrijd uitgeschreven door NRC Next ter gelegenheid van de Nationale Gedichtendag.(7 mei 2015)

Sylvia Hubers

Sylvia Hubers debuteerde ruim een kwart eeuw geleden met een bundel korte verhalen. De gedichten die zij als stadsdichter van Haarlem schreef (2009-2013) over stad en stedelingen, over liefde en over het stadsdichterschap zijn onlangs gepubliceerd in de bundel Niet over het Spaarne! (6 november 2014)

Tessa van Ingen

Ook Tessa van Ingen heeft met muziek van doen, zij het zijdelings, want werkzaam bij Het Patronaat. Ze haalde met de lezerscolumn Prongelijk, over haar schoolcarrière, publicatie in de Metro. Als dichter trad ze tot nu op op even intieme podia als dit, zoals in het trendy Boutique Hostel Hello I’m Local in de Haarlemse Spiegelstraat. Gedichten van haar zijn op internet te vinden zoals op de populaire site Gedichtenweb. (5 maart 2015)

Jando

Jando is geboren in de Zaanstreek en is sinds 1992 Haarlemmer. Hij was prijswinnend dichter in dagblad Trouw (voor dichten in de geest van Martinus Nijhoff). Zijn werk wordt regelmatig gebloemleesd. Taalvlinders, zijn jongste bundel, verscheen in september 2014. (6 november 2014)

Marten Janse

Marten Janse, dichter uit Heemstede, is sinds 2010 voorzitter van stichting De Haarlemse Dichtlijn die o.a. verantwoordelijk is voor de organisatie van het jaarlijkse Haarlemse poëziefestival op Hemelvaartsdag. In 2012 verschijnt zijn debuutbundel De nacht van de eenhoorn en in 2014 komt zijn tweede bundel De witte spiegel uit. (2 april 2015)

Jan Kal

Jan Kal, afkomstig uit een eeuwenoud Haarlems geslacht, dendert in 1974 de Nederlandse letteren binnen met zijn Fietsen op de Mont-Ventoux, waarmee hij in 1974 het aloude sonnet doet herleven. Jan Kal voelt zich blijvend Haarlemmer getuige zijn bundel Oprechte Haarlemse sonnetten en tekeningen. In 1997 verschijnen zijn verzamelde gedichten in 1000 sonnetten, 1966-1996. (2 april 2015)

Roni Klinkhamer

Roni Klinkhamer is sinds eind jaren zeventig van de vorige eeuw actief als performing poet (o.a. op de Haarlemse editie van One World Poetry) en beeldend kunstenaar. Zij is ook bekend van haar Haarlemse manifestaties (H)Art voor Afrika in 1991, 1993, 1997 en 2001 met kunstveiling, debat, muziek en literatuur. In 2014 debuteert zij als romanschrijfster met Murphy Slaughter. (2 april 2015)

Frans Koopman

Frans Koopman komt uit Heemskerk. In 2012 drong hij door tot de finale van de Nationale Gedichtenwedstrijd onder jury-voorzittershap van de voormalige dichter des vaderlands Ramsey Nasr. Zijn jongste dichtbundel Droog dus verscheen eerder dit jaar. (2 oktober 2014)

Fredie Kuiper

Fredie Kuiper is liedjeszanger, en Haarlems troubadour bij uitstek. Ze bewijst keer op keer dat gedichten, behalve stilletjes en hardop gelezen, ook gezongen kunnen worden. Ze schonk Haarlem de klassieker ‘Haarlem wat ben je mooi’, schreef liederen voor Renate Dorrestein en werkt samen met de voormalige stadsdichter van Haarlem, Sylvia Hybers. (4 december 2014)

Jarl van Maltha

Voor Jarl van Maltha als autist (pdd-nos) zijn poëzie en muziek levensvoorwaarden geworden om de emoties en drukte in zijn hoofd de baas te kunnen. Hij debuteerde in 2011 met de bundel ‘Door licht en donker’, later gevolgd door ‘Tot in mijn diepste zijn’. Een aantal van zijn gedichten is op muziek gezet door PM Delèfre met wie hij ook regelmatig optreedt. (7 mei 2015)

Djordje Matic

Djordje Matic (geboren in Zagreb, Kroatië) is behalve zanger in de Haarlemse crossover-band Gadjo Orkestra dichter, essayist, vertaler, criticus en redacteur en co-auteur van Het Lexicon van de Joegoslavische Mythologie. Hij is geboren in Zagreb, Kroatië, woont sinds 1993 in Nederland en studeerde Engelse en Italiaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Vorig jaar verscheen in Kroatië zijn dichtbundel Lingua franca. Matic legt de laatste hand aan een Nederlandstalige bundel. (5 maart 2015)

George Moormann

George Moormann was in 2004 de eerste stadsdichter van Haarlem. Hij is behalve dichter en beeldend kunstenaar, redacteur en uitgever van het jaarlijkse periodiek De Zingende Zaag dat dit jaar haar 25-jarig bestaan viert. Voorts is Moormann verbonden als docent essay aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Hij schreef onder meer in Tirade, het literaire tijdschrift waarvan Moormann zes jaar redacteur was, over de relatie beeldende kunst en poëzie. (5 februari 2015)

Maria van Oorsouw

Maria van Oorsouw studeerde Nederlands en was redacteur van de poëziereeks De windroos bij de Haarlemse Uitgeverij Holland. Voor deze uitgeverij stelde zij ook de bloemlezing De mooiste liefdespoëzie samen. Haar eigen gedichten werden gebloemleesd in bundels van uitgeverij Meulenhoff. Behalve dichter is zij vertaler en beeldend kunstenaar. (4 december 2014)

Joubert Pignon

Joubert Pignon is in het Haarlemse geen onbekende. Hij is de auteur van Er gebeurde o.a. niets, een roman-in-korte-verhalen die werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Hij maakte met muzikant Mathijs Leeuwis de literair-muzikale voorstelling Waar beren drinken. (2 oktober 2014)

Rose Rodrigues Pereira

Rose Rodrigues Pereira is Haarlemse. Haar dichtersnaam verwijst naar haar joods-Portugese wortels als eerbetoon aan haar grootmoeder. Ze heeft inmiddels twee bundels op haar naam staan: Op het leven…! uit 2008 en Het heimwee van de wind uit 2011. (6 november 2014)

Jan Schoorl

John Schoorl woont in Spaarndam. Hij werkt als journalist bij de Volkskrant. In 2006 won hij de Pop Persprijs. Hij publiceerde verschillende bundels met muziekverhalen, waaronder De naald erin en De dag dat ik naar de Arctic Monkeys ging. Ook in zijn poëzie is muziek (pop, rock, blues) vaak het thema. Lust for Life uit 2013 is zijn vierde dichtbundel. (4 december 2014)

Esther Nicolette Segaar

Esther Nicolette Segaar viel op bij de Haarlemse Dichtlijn-op-tournee en bij Dichters Zonder Tralies. Zij is tekstschrijver en redacteur met een voorliefde voor de poëzie. (2 oktober 2014)

Mieke Tillema

Neerlandica en dichteres Mieke Tillema was bijna 40 haar lerares Nederlands aan het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Ze werkt aan een biografie over de in 1960 overleden schrijfster Ida Simons. Tillema schreef het nawoord in de heruitgave van Simons boek ‘Een dwaze maagd’, dat vorig jaar maandenlang bovenaan de lijsten van bestverkochte Nederlandse boeken prijkte. (7 mei 2015)

Lidwiene Vermeij

Lidwiene Vermeij, geboren in Haarlem, is dichter en beeldend kunstenaar. In 2007 was zij de eerste stadsdichter van Enschede. Haar gedichten verwerkt zij meestal in kunstenaarsboeken en laat op die manier woord en beeld samenkomen. Behalve in haar bundels De Pruik van Bach, Enschede de stad in gedichten, Stilte huist in niets, publiceert ze poëzie in verzamelbundels van uitgeverijen en als onderdeel van kunstenaarsprojecten én in De Haarlemse Dichtlijn 2014. (5 februari 2015)

Anneruth Wibaut

Anneruth Wibaut was in 2012 de laatste tegenstrever van de huidige stadsdichter van Haarlem, Nuel Gieles. Sindsdien treedt zij geregeld op bij evenementen in en om die stad. Eind vorig jaar was zij de initiatiefneemster van de poëziemarathon Een ode aan de vrouw in jou t.b.v. 3FM Serious Request. Tegelijk verscheen haar eerste dichtbundel Schiep hij ook mijn moeder onder het motto ‘Ik dicht om de wereld in kaart te brengen en gaten te dichten’. (5 maart 2015)