Laden Evenementen
Event | woensdag 22 feb 20:00 - 22:00

Letterij 2012

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Letterij 2012
0,00
Onbeperkt

Mondiaal Literair is een samenwerking tussen MCH en Uitgeverij In de Knipscheer en komt dankzij vrijwilligers zonder subsidie tot stand. De maandelijkse schrijversavonden van Mondiaal Literair worden thematisch samengesteld, zoveel mogelijk naar aanleiding van recent bij Nederlandse uitgeverijen verschenen of te verschijnen boeken, die inhoudelijk de vaderlandse grens overschrijden. Centraal staat het interview met de auteurs, soms in een gezamenlijk gesprek, soms na elkaar. Uiteraard lezen een of meer schrijvers kort uit eigen werk. Uitgever Franc Knipscheer is de host van de avond. De interviews worden gehouden door Peter de Rijk.

Najaar 2012 is de naam Mondiaal Literair veranderd in Letterij. Het Mondiaal Centrum Haarlem veranderde toen haar naam in Pletterij, debat en cultuur. In 2012 organiseerden we 7 literaire talkshows en 5 boekpresentaties.

22 februari 2012: Met roze inkt – In het kader van Haarlem Roze Stad

Mondiaal Literair wijdt haar eerste ‘talkshow met schrijvers’ van 2012 aan ‘Haarlem Roze Stad’. Met o.a. dichteres Chawwa Wijnberg en essayist Caspar Wintermans.

Chawwa Wijnberg (1942) maakte al in de jaren tachtig van de vorige eeuw deel uit van de dichtersgroep ‘De Nieuwe Wilden’, volgens de feministische critica Maaike Meijer «de eerste dichteressengroep sinds Sappho». Onder leiding van Elly de Waard scherpten zestien vrouwen hun pen in het toen door mannen (onder anderen ‘de Maximalen’) gedomineerde poëzieklimaat. Chawwa Wijnberg debuteerde als ‘onderduikkind’ (haar vader zat in het verzet en werd in de oorlog gefusilleerd) in 1989 met de bundel Aan mij is niets te zien. Zij trad inmiddels vijf keer op in de Nacht van de Poëzie. Op deze avond van Mondiaal Literair geeft zij een voorproef uit haar op 21 maart te verschijnen zesde bundel: Nachtvlinders door het kattenluik.

Chawwa Wijnberg

Caspar Wintermans (1966)studeerde kunstgeschiedenis en archeologie in Leiden. In de Open Domein-reeks van Uitgeverij De Arbeiderspers verscheen van hem Alfred Douglas – De boezemvriend van Oscar Wilde, dat ook in Engelse en Duitse vertalingen uitkwam, en hij bezorgde onder meer brieven van het echtpaar Couperus aan Oscar Wilde onder de titel Dear Sir. Momenteel werkt hij aan De bibliotheek van Ganymedes, een bundel essays over homo-erotische kunst- en geschiedenis. Vooral daarover zal hij vertellen en in gesprek gaan met presentator Peter de Rijk.

21 maart 2012: Vriendschap en andere ongemakken – In het kader van de Boekenweek 2012

Mondiaal Literair verzorgt in de Boekenweek in de Doelenzaal van de Bibliotheek Haarlem]Bibliotheek Haarlem op woensdag 21 maart 2012 een avond over het Boekenweekthema “Vriendschap en andere ongemakken”. In deze talkshow met schrijvers zijn twee schrijversparen te gast, namelijk Vrouwkje Tuinman & F. Starik en Nurnaz Deniz & Guido Snel.

Frank Starik. Foto Keke Keukelaar

Vroukje Tuinman. Foto: Keke Keukelaar

F. (Frank) Starik (1958) was tot februari van dit jaar stadsdichter van Amsterdam. In 1987 verschijnt zijn poëziedebuut ‘Nepvuur’ en hij maakt in die jaren deel uit van de geruchtmakende dichtersgroep de Maximalen. In 1993 maakt hij zijn prozadebuut met de roman in briefvorm ‘Mijn leven als museum’. Behalve schrijver is hij beeldend kunstenaar (hij studeerde aan de Rietveld Academie en Rijksacademie) en zanger (o.m. van de Willem Kloos Groep). Sinds 2002 beheert Starik de Amsterdamse Poule des Doods, een groep dichters van wisselende samenstelling die bij eenzame uitvaarten gedichten schrijft en voordraagt. In 2009 ontvangt hij de Amsterdamprijs voor de Kunst. In zijn gedichtenbundels uit 2004 antwoordt hij op gedichten van zijn geliefde Vrouwkje Tuinman (1974), die in dat jaar debuteerde met ‘Vitrine’, en ook zijn roman ‘De gastspeler’ uit 2009 lijkt een tweeluik te vormen met de roman ‘Buurvrouw’ van Vrouwkje Tuinman uit 2008. Het werk van Vrouwkje Tuinman werd diverse keren onderscheiden of genomineerd voor belangrijke literaire prijzen.


Nurnaz Deniz en Guido Snel. Foto: Bob Bronshoff

Hebben Vrouwkje Tuinman en Frank Starik ieder hun eigen schrijverscarrière, Nurnaz Deniz en Guido Snel vormen ook letterlijk een schrijverspaar en zijn gezamenlijk auteur van de roman ‘Ayla & Hugo. Een liefde in Amsterdam’. Ayla en Hugo leren elkaar kennen in Amsterdam en worden op slag verliefd. Binnen enkele weken wonen ze samen, enkele maanden later zijn ze getrouwd. De families van Ayla en Hugo bekijken het allemaal van een afstand, en houden ook elkaar nauwlettend in de gaten. Gaat dat wel goed, een Turkse en een Nederlander? Als Ayla en Hugo kort achtereen ieder een groot emotioneel verlies te verwerken krijgen, worden hun liefde voor elkaar en hun vriendschappen met de anderen op de proef gesteld. In een poging hun leven samen te redden, besluiten ze elkaar te gaan schrijven. Nurnaz Deniz (1971) is initiatiefnemer van de stichting Urban Cosmopolitans (2009) die in haar projecten streeft met kunstenaars en schrijvers naar culturele en artistieke samenwerking tussen steden op lokaal maar ook op Europees niveau, en tussen Europa en Turkije. Guido Snel (1972) is schrijver van een drietal romans (sinds 1999) en vertaler van een tiental titels (sinds 1997). Hij doceert Europese literatuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Vanwege het Boekenweekthema ‘Vriendschap en andere ongemakken’ worden de interviews met de schrijversparen Nurnaz Deniz & Guido Snel en Vrouwkje Tuinman & F. Starik deze ene keer niet alleen gehouden door Peter de Rijk (de vaste gesprekspartner van talkshow Mondiaal Literair)maar door hem samen met zijn kompaan in de letteren Guus Bauer, ‘de Siamese tweeling van het Boekenbal’, zie http://nos.nl/video/351268-in-de-rij-voor-het-boekenbal.html
En al die namen die u kunt lezen op hun Siamese tweelingpak zijn internationale schrijvers van naam die zij gezamenlijk hebben geïnterviewd, interviews die ook deels in boekvorm zijn uitgebracht onder de titel Wereldschrijvers.

11 april 2012: Het vlakke lage land

Niet alleen met ‘het nationaal dictee’ zijn de Vlamingen ons Nederlanders vaak de baas, ook gaan ze er regelmatig vandoor met de grote Nederlandse literatuurprijzen van Libris en Ako. Het boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Tom Lanoye. Ook Mondiaal Literair zet de deur open voor onze zuiderburen.

De Vlaamse schrijver Johan de Boose en zijn roman Bloedgetuigen over de Vlamingen die meevochten met de SS in WO II, met dichter-performer Didi de Paris van wie de bundel Boks op stapel staat en met romancier Suzanne Binnemans die als dichter gaat debuteren met de bundel Omwille van het bloed.

Lees Haarlems Weekblad over een nieuw ‘verdriet van België’ door Johan de Boose.

Filmpje op youtube van een prefomance van Didi de Paris, klik hier.

20 april 2012: Mondiaal Literair Extra: Alfred Birney – Uitgeverij in de Knipscheer presenteert De dubieuzen van Alfred Birney

Boekpresentatie m.m.v. Alfred Birney, schrijver, Glenn Pennock, muziek en Dwi Bhumi (Aafke de Jong), Balinese dans

Het eerste exemplaar van De Dubieuzen zal worden overhandigd aan Marjolein van Asdonck, hoofdredacteur van het Indisch maandblad MOESSON, en genomineerd voor De Tegel 2011, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, voor haar interview met Alfred Birney. Lees hierover verder onderaan deze pagina.

Alfred Birney wordt geïnterviewd door Peter de Rijk en signeert na afloop zijn nieuwe boek De Dubieuzen.

“Indo’s vormden ooit een groep personen die tussen de dominante groepen Javanen en Hollanders moesten zien te leven en laveren. Dit gedrag is in allerlei boeken, maar vooral in fictie, vaak als dubieus omschreven.”

Nadat Alfred Birney in 1998 zijn veelbesproken bloemlezing Oost-Indische inkt; 400 jaar Indië in de Nederlandse letteren had gepubliceerd, brengt hij in De dubieuzen enkele opzienbarende boeken van vergeten schrijvers onder de aandacht.

“Als je er kennis van neemt, dan zie je ook dat Geert Wilders’ ideeën helemaal niet nieuw zijn. De kwestie is juist dat ze zo oud zijn.”

Het multiculturele leven in het voormalige Nederlands-Indië wordt daarin heel anders beschreven dan in boeken van beroemde schrijvers als Couperus en Multatuli. In De dubieuzen, een diepgravend maar levendig geschreven essay over onze koloniale literatuur, worden opvallende en verrassende parallellen met ons huidige anti-multiculturele klimaat getrokken, waarin racisme, vreemdelingenhaat en religieuze uitingen tegenstellingen uitlokken en leiden tot fel debat.

“Het is jammer dat Nederland zichzelf zo klein maakt door enorme delen van zijn geschiedenis diep onder in de boekenkisten te bewaren. Nederland was ooit een grote natie. Héél groot. Als de geschiedenis van Nederland op haar breedst zou zijn verteld, dan was er nu geen hond verbaasd geweest over de strubbelingen van christenen versus moslims, racisme en ga zo maar door. Sterker: Nederland zou de discussie op een veel hoger niveau hebben kunnen voeren, ons land had mondiaal mijlenver kunnen voorlopen. Nu wordt Nederland met argusogen gevolgd vanuit Frankrijk, Engeland en Amerika, waar ze helemaal niets snappen van dat eens zo ‘tolerante’ land, dat in een mum van tijd is afgegleden naar een ordinaire racistische samenleving.”

Marjolein van Asdonck

Moesson-hoofdredacteur Marjolein van Asdonck is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. Haar artikel over Alfred Birney, een van onze schrijvers, is getiteld ‘Birney Struggle Blues’ en maakt kans om 16 april aanstaande uitgeroepen te worden tot het beste interview van 2011.

Marjolein van Asdonck: ‘Dankzij de nominatie komt zomaar ineens een Indisch verhaal uit de marge tevoorschijn. Dat raakt me dieper dan ik had gedacht. Ik beschouw de nominatie als een erkenning voor het verborgen verhaal van Indische Nederlanders en van andere minderheden.’

Een pdf van het interview is te lezen op de website van De Tegel. U kunt ons, de schrijver en de journaliste helpen door NU te stemmen voor de publieksprijs!

27 april 2012: Mondiaal Literair Extra: Titi Zaadnoordijk – Boekpresentatie Uitgeverij In de Knipscheer: Het jaar van de getrouwde man, Titi Zaadnoordijk

Uitgeverij In de Knipscheer presenteert feestelijk Het jaar van de getrouwde man van Titi Zaadnoordijk

met gastoptredens van singer-songwriters Barbara Breedijk en Jaap Boots

Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Leny van Schaik, koordirigent van o.a. de Haarlemse koren Malle Babbe, Haarlemmer Olie en het Knipkaartkoor.

Titi Zaadnoordijk leest haar gedichten, toont haar beeldend en grafisch werk en signeert na afloop haar nieuwe bundel [b]Het jaar van de getrouwde man. Ze zal worden geïnterviewd door Peter de Rijk.

Titi Zaadnoordijks bundel Het jaar van de getrouwde man leest als een roman in gedichten. Het telt de volgende hoofdstukken:
Kinderen ruiken meestal niet naar ambrozijn, Vrouw van middelbare leeftijd, Het jaar van de getrouwde man, Ik hunker naar jou en Feest!

De typerende vrolijke en zeer vrouwelijke toon van eerder verschenen bundels zoals Verlangen is een broertje dood (1995) en Wie is die kleine schijtebroek (1993) is behouden. Toch is Het jaar van de getrouwde man serieuzer: de dichter is ouder geworden, een vrouw van middelbare leeftijd. En dan breekt het jaar van de getrouwde man ook nog eens aan.

Titi Zaadnoordijks niets verbloemende taalgebruik en haar eeuwige hunkering naar liefde zorgt voor bloedeerlijke poëzie die op het eerste gezicht naïef aandoet. Maar juist die vorm geeft Titi Zaadnoordijk de ruimte waardoor ze haar eigen leven en ook dat van haar lezer kan beschrijven. Het jaar van de getrouwde man is een bundel vol liefde.

Titi Zaadnoordijk durft de moeder te beschrijven die meer wil zijn dan dat: een vrouw die naar liefde hunkert en tegelijkertijd met haar ouder wordende lichaam worstelt. Eerlijker en intiemer dichten kan haast niet.

13 mei 2012: Mondiaal Literair Extra: Orchida Bachnoe – Boekpresentatie Uitgeverij In de Knipscheer: Azijn in mijn aderen, Orchida Bachnoe

Uitgeverij In de Knipscheer presenteert: Azijn in mijn aderen

de debuutroman van Orchida Bachnoe met voordracht, film, poëzie en muziek met medewerking van o.a. Walter Palm, dichter,  Warsha Jiawan, actrice en Raj Mohan, singer-songwriter

Warsha Jiawan leest een monoloog uit Azijn in mijn aderen. De roman is in streetwise tempo en met humor geschreven en leest als een satirische meidenroman, maar heeft niettemin een serieuze aanleiding, namelijk zelfmoord onder (Surinaamse) Hindoestanen, zowel in Suriname als in Nederland.

Lees hier de voorbeschouwing op het boek op de site van OHM.

Op het grote scherm van het MCH zullen kenmerkende scènes getoond worden uit Bollywoodfilms, ingeleid door Orchida Bachnoe.

Peter de Rijk interviewt de schrijfster en leidt het gesprek met de zaal.

De Antilliaanse dichter Walter Palm leest enkele nog niet gepubliceerde gedichten die hij speciaal schreef voor Orchida Bachnoe.

Gastoptreden van de bekende Hindoestaanse singer-songwriter Raj Mohan.

Azijn in mijn aderen
Op de dag dat haar favoriete Bollywoodster zichzelf van het leven berooft, hoort Anjani de stem van de beroemde actrice in haar hoofd. De stem geeft haar de opdracht een zelfmoorddagboek bij te houden.

Anjani is een meisje dat in zichzelf een espressokleurige dwerg ziet. Klasgenoot Teela betrapt haar terwijl ze met een aardappelmesje haar arm verminkt op de wc. Ze worden ‘bloedzusters’. Het onafscheidelijke duo worstelt met het achttien zijn. Het vriendje belt niet of het vriendje wil maar een ding. Ruziënde ouders zijn gestoord. Chocoladelikeur en jonko’s zijn hét middel om abortus en old skool te vergeten.
Knellende Hindostaanse gewoontes doen de rest. Een reeks zelfmoorden in de familie wordt verzwegen. Teela’s oom kan zijn handen niet van haar afhouden. De ouders van Anjani willen haar uithuwelijken aan de lelijkste jongen op aarde.

In een taal, razend als een snelvuur, neemt Orchida Bachnoe in Azijn in mijn aderen de verwachtingen van haar hoofdpersonen op de korrel.

23 mei 2012: Verhaal in Beeld – In het kader van de Haarlemse Stripdagen

Met de Haarlemse Stripdagen (1, 2 en 3 juni) in zicht, besteedt Mondiaal Literair aandacht aan het beeldverhaal.

Met drie gasten: Dick Matena, Peter van Dongen en Maurice Hof.

De meermalen bekroonde Dick Matena ‘verstripte’ o.a. De avonden van Gerard Reve (wat een prachtige tentoonstelling opleverde in de Vleeshal in 2004) en Kaas en Het Dwaallicht van Willem Elsschot alsook Kort Amerikaans van Jan Wolkers. Twee maanden geleden vereeuwigde hij de everseller Kees de Jongen van Theo Thijssen. In al deze beeldromans is de oorspronkelijke romantekst integraal verwerkt. Verder illustreerde hij bijvoorbeeld Hafid Bouazza’s ‘pornografica’ bloemlezing Om wat er nog komen moet.

Peter van Dongen was een half jaar geleden nog in het landelijke nieuws met de heropening van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, voor welk museum hij het doek Africa-Holland Line schilderde. Voor zijn eerste boek Muizentheater ontving hij in 1990 meteen de ‘Stripschappenning voor het beste album’ van dat jaar. In zijn eveneens bekroonde albums Rampokan Java en Rampokan Celebes laat hij het voormalige Nederlands-Indië aan de vooravond van de Politionele Acties in Indonesië herleven.

Maurice Hof, o.a. in 2009 en 2010 een van de scenarioschrijvers- en tekenaars van 5 opeenvolgende afleveringen (8 t/m 12) van Plots Stripmagazine, is onder eigen naam auteur van de driedelige stripreeks Foxx Tracker/The spear of Longinus. Onder het pseudoniem Alexander Halo verscheen onlangs In Articulo Mortis een erotisch verhaal over de jonge briljante Romein Gaius. Als hij dodelijk wordt getroffen ontwaakt aan gene zijde zijn gids, de aantrekkelijke Ariane.

20 september 2012: De muziek van het huis

Letterij pakt flink uit met het eerste programma van dit nieuwe seizoen. Letterij is de voortzetting van het schrijversprogramma Mondiaal Literair, een initiatief van Uitgeverij In de Knipscheer en deze jaargang in samenwerking met Boekhandel H. de Vries.

Donderdagavond 20 september zal het Haagse multitalent Cor Gout zowel liefhebbers van poëzie als van muziek bedienen met zijn one-poet-show ‘De muziek van het huis.’

Na afloop zal Peter de Rijk met Cor Gout praten over het ontstaan van zijn gedichten en de liedjes. Gitarist Ronnie Krepel, begeleider van Cor Gout tijdens diens ‘One-Poet-show’, zal het programma openen met een muzikaal onderzoek naar ‘het raadsel Abba’ en enkele liedjes van de Zweedse popformatie ABBA nieuw leven inblazen door ze te vertolken en erover te vertellen. Dit naar
aanleiding van het verhaal ‘Anni-Frid’s album’ van Heleen Rippen dat op 13 september gepubliceerd wordt in het nieuwe nummer van het literair tijdschrift ‘Extaze’.

ABBA is, op de Beatles na, de meest succesvolle band ter wereld. Agnetha,Björn, Benny en Anni-Frid wonnen niet alleen het Eurovisiesongfestival maar verkochten tevens 370 miljoen albums. Niemand die de jaren zeventig bewust meemaakte is het viertal vergeten en zeker de twee mooie zangeressen niet. Dat er achter de donkerharige Anni-Frid Lyngstad een heel bijzonder verhaal schuilgaat, zal een van de verrassingen van dit optreden zijn.

Ronnie Krepel (Oud-Zuilen 1959) woont en werkt vanuit Rotterdam. Hij studeerde van 1979 tot 1982 aan de Academie voor Beeldende Kunsten in de havenstad en werkte aansluitend als kunstschilder in “Het Rotterdams Kunstenaarskollektief” en als drukker en vormgever bij “Het Rotterdams Kunstgesticht” (bibliofiele uitgaven). Tussen 1986 en 2005 was hij muzikant en componist in de bands Trespassers W en Dull Schicksal. Sinds 1985 is hij beeldend kunstenaar. In 2009 opende hij Galerie Ron Krepel in Middelburg. Daarnaast heeft hij een baan als schuurder/polijster van natuursteen.

Cor Gout is van huis uit neerlandicus en filosoof, maar trad vooral naar buiten als tekstschrijver en zanger van de cultband ‘Trespassers W’ (sinds 1984 twintig albums en acht epees!) en als dichter en schrijver van essays en korte verhalen. Daarnaast maakte hij radio-programma’s voor VPRO en Ikon, stelde hij met anderen een 13-delige tv-serie over popmuziek samen voor de NOS (‘Get Back’, 1989) en was hij bedenker en mede-oprichter van het PAN (Pop Archief Nederland).

Een optreden van Cor Gout blijft je lang bij. Hij is een goed verteller die naadloos gedichten en liedjes in zijn verhaal opneemt. Tijdens het zingen wordt hij bijgestaan door gitarist Ronnie Krepel. Het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk Gout je meeneemt in zijn nostalgische terugblik op zijn jeugd en het Den Haag van toen. Vooral omdat het Haagse verleden heel inwisselbaar blijkt met het Haarlemse en lezers en luisteraars het gevoel zullen hebben dat het verhaal zich in hun stad afspeelt. Zoals Cor Gout herinneringen doorgeeft, komen ze bij de toehoorder op. Soms komt de nachtmerrie van de Tweede Wereldoorlog voorbij, dan doet hij je weer lachen met zijn onvergetelijke momenten in de jaren vijftig en zestig. Knap aan zijn voordracht is het intieme ervan. Hij vertelt het alsof het ter plekke bij hem opkomt. Zijn ‘Muziek van het huis’ bevat alle verhalen die het huis waar hij geboren werd, en waar hij nog steeds woont, bij hem oproepen. Daarmee past deze dichtbundel met dezelfde titel uitstekend bij de boeken die hij eerder schreef. Ook ‘Noirette’ en ‘De stilte die volgt op het woord’ waren verhalenbundels die op heel eigenzinnige wijze het verleden beschreven. Cor Gout weet als geen ander een verhaal naar zijn hand te zetten. Het bedachtzame praten, het zeg-zingende spreken zorgt ervoor dat hij de toehoorder snel voor zich weet te winnen.

Kortom: ‘De muziek van het huis’ belooft een memorabele avond literair variété te worden!

30 september 2012: Letterij Extra – Boekpresentatie: Stervan doe je zo – Tjeerd Ybeles Smit

Feestelijke presentatie van de debuutnovelle ‘Sterven doe je zo’ van Tjeerd Ybeles Smit

Tjeerd Ybeles Smit
Tom Matena (gastdichter)
Peter de Rijk (interview)
en met gastoptreden van singer-songwriter J.P. den Tex [o.a. van ‘Americana’- theatertour met Kees Prins en Paul de Munnik)

Sterven doe je zo
Bon vivant Stein is terminaal maar niet van plan zijn laatste levensdagen jeremiërend te verknoeien. Achter zijn bureau van zijn kleine studeerkamer tackelt hij willekeurig de levensvragen die hij altijd voor zich uit heeft geschoven. Eén vraag springt eruit: sterven, hoe doe je dat eigenlijk? Ondertussen raakt Stein verwikkeld in een banale burenruzie om een fiets, maken de pillen hem overgevoelig en spant hij zich in om zijn uitgever Huidenkooper uit een Sudanese cel te krijgen.

31 oktober 2012: Hollandse Nieuwe
Nina Roos (1981) schrijft en tekent. Ze studeerde een aantal jaren autonome kunst in Arnhem, Enschede en Amsterdam en exposeert en publiceert sindsdien regelmatig haar werk. Nina Roos debuteerde nog geen jaar geleden met de verhalenbundel ‘Neem op’ (Uitgeverij de Harmonie). Veel personages in de bundel nemen zich voor iets te gaan doen. Vaak blijven ze ergens halverwege steken, of zijn ze vooral bezig om gevaar te ontwijken of overwinnen. In heldere bewoordingen legt ze het onderhuids ongemak van haar personages feilloos bloot.

Job Breemer ter Stege (1985) woont in Amsterdam, studeerde Beleid en Management in Maastricht en woonde tweeënhalf jaar in de Verenigde Staten. Zijn zojuist verschenen debuutroman ‘Pontus’ (Uitgeverij Passage). Harm is een gevierd modeontwerper, totdat hij terminaal ziek wordt. Zijn zoon Pontus staat midden in het leven en heeft nog niets gepresteerd. Door de lijdensweg van zijn vader wordt Pontus creatieve en rijke leven door sluierende neerslachtige gedachten omringd. Geconfronteerd met existentiële levensvragen voelt hij steeds minder voor het snelle leven dat hij en zijn vrienden in de Amsterdamse Jordaan leiden.

Ilona Verhoeven (1974) is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze werkt afwisselend in Berlijn en Amsterdam. In juni 2012 verscheen haar debuut, de verhalenbundel ‘Voor de eerlijke vinder’ (Uitgeverij In de Knipscheer): een verrassende verzameling verhalen, teksten en collages. Over mensen en dieren die het wel en niet met elkaar kunnen vinden, de kracht van het woord, over dingen die zoek raken of juist zomaar aan komen vliegen. De verhalen zijn vaak kort, soms zelfs ultrakort. Deels absurdistisch en zeker fantasierijk is dit proza dat een heel eigen kijk op de dagelijkse werkelijkheid heeft.

4 november 2012: Letterij Extra – Boekpresentatie Retourtje Afrika van Theo Ruyter

Op zondagmiddag 4 november 2012 wordt in Haarlem in de Pletterij van 15.00 tot 17.00 uur de novelle Retourtje Afrika van Theo Ruyter feestelijk gepresenteerd.

Programma

Paul Faber [senior conservator Afrika van het Tropenmuseum] neemt het eerste exemplaar van de auteur in ontvangst.

Peter de Rijk [redacteur, radiopresentator] interviewt Theo Ruyter.

Performance door Roni Klinkhamer [dichter-beeldend kunstenaar en initiatiefnemer van (H)Art voor Afrika].

Jackson Opon Nimôh (Ghana) speelt djembé.

Retourtje Afrika. Novelle
Als de vader nog één keer Tanzania wil zien – dat hij in de loop der jaren, diep in zijn hart, heeft bewaard als zijn tweede vaderland – stelt hij zijn kinderen voor met hem mee te gaan. Maar het land, waar zijn eerste vrouw is omgekomen, is niet meer wat het was en het maakt weinig indruk op zijn reisgenoten.

Zie verder>>>

28 november 2012: Plantage Hecht en Sterk

Op woensdag 28 november staat Letterij, het programma met schrijvers, in het teken van poëzie uit Suriname.

Drie grote Surinaamse dichters komen ter sprake:

Michaël Slory

Shrinivasi. Foto: Usha Marhe

Bernardo Ashetu.

Van alle drie verschijnen of zijn net nieuwe gezaghebbende bundels verschenen. Uit het grotendeels ongepubliceerde werk van Bernardo Asheto (1929-1982) werd de bundel ‘Dat ik je liefheb’ samengesteld door Michiel van Kempen, die ook in samenspraak met Michaël Slory (1935) diens bundel ‘Torent een man hoog met zijn poëzie’ bezorgde. De titel van deze aflevering van Letterij is ontleend aan de nieuwe bundel van Shrinivási (1926, tegenwoordig woonachtig op Curaçao), ‘Hecht en sterk’, met een Nawoord van Geert Koefoed. De dichters zijn dan weliswaar niet lijfelijk tegenwoordig, maar prachtige, zelden uitgezonden filmbeelden uit documentaires van zowel Slory als van Shrinivasi tonen de uniciteit van deze dichters, de ‘grand old men’ van de Surinaamse poëzie.

Speciale gast is Michiel van Kempen, Bijzonder Hoogleraar West-Indische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij gaat in gesprek met uitgeverijredacteur en radiopresentator Peter de Rijk. De presentatie van de avond is in handen van Franc Knipscheer.

20 december 2012: Letterij: De kleur Roze

U bent van harte welkom bij de feestelijke jaarafsluiting van Haarlem Roze Stad op 20 december in Pletterij.

Letterij verzorgt een programma met schrijvers onder de titel De kleur Roze, met:

Erwino Ouwerkerk, scheidend voorzitter van Haarlem Roze Stad.

George Moormann, voormalig stadsdichter van Haarlem en redacteur en uitgever van het ook typografisch geroemde ‘De Zingende Zaag’, een literair tijdschrift met uitsluitend themanummers.

Gastoptreden van zangeres en accordeonist Fredie Kuiper.

Pauline J. van Munster, schrijfster van romans waarin bijtend realisme, broeierige erotiek en onverwachte dood vanzelfsprekende elementen zijn.

Theo Stokkink, voormalig presentator en maker van kunstprogramma’s voor radio en televisie en schrijver van romans en van diverse boeken over kunst, cultuur en media.

In de Knipscheer Uitgeverij