Laden Evenementen
muziek | donderdag 29 mrt 20:30 - 22:30

29 MRT ’18 – CONCERT: Mark Haanstra & Oene van Geel met Bitch ‘n Monk

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

In maart 2018 verschijnt het debuutalbum Shapes of Time van Mark Haanstra & Oene van Geel. De traditie gasten uit te nodigen bij hun concerten wordt in ere gehouden: het eigenzinnige Brits-Colombiaanse duo Bitch ’n Monk zal tijdens de releasetour, waarbij ook de Pletterij wordt aangedaan een set voor haar rekening nemen.

MARK HAANSTRA & OENE VAN GEEL
SHAPES OF TIME
album presentatie

 

 

 

“Na al die jaren hebben de heren aan een likje telepathie genoeg”
― Eddy Determeyer, Draai om je oren

 

 

Oene van Geel en Mark Haanstra delen een muzikale geschiedenis van meer dan twintig jaar. Door de meest uiteenlopende muziek samen te spelen -van jazz tot klassiek en van Indiase muziek tot pop- ontwikkelden zij een verrassend eigen idioom. Met altviool en basgitaar bereiken zij een maximaal contrast in de kleinst mogelijke band. Op 19 maart 2018 verschijnt het debuutalbum Shapes of Time, een bijzondere uitgave in samenwerking met beeldmaker Udo Prinsen. Het album wordt vanaf 23 maart 2018 gepresenteerd in een reeks concerten samen met het eigenzinnige Brits-Colombiaanse duo Bitch ‘n Monk.

Shapes of time

Een zoektocht naar vertraging en focus in een wereld waar versnippering en snelheid troef lijken, wordt voelbaar gemaakt in Shapes of Time. Beeldmaker Udo Prinsen installeerde tijdens een poolexpeditie verschillende pin-hole camera’s. Het licht van maanden komt samen in één foto. Korte bewegingen zijn op de beelden niet zichtbaar, wel de bewegingen van de zon langs de hemel als een gestold verloop van tijd. De muziek van Mark en Oene is net als deze beelden: één geheel opgebouwd uit elementen die voortgekomen zijn uit jaren samen spelen en ideeën uitwisselen. De verstilde en contrastrijke landschappen op de foto’s zorgden voor een inspirerende focus in de totstandkoming van dit nieuwe album. Zowel de muzikale sferen van Mark en Oene als de foto’s van Udo geven een getransformeerd beeld van de werkelijkheid. Je hoort en ziet dingen die je kent, maar in een totaal ongebruikelijke vorm.

Op het album en tijdens de concerten vormen muziek en beeld een poëtisch geheel.

Bezetting
Mark Haanstra – basgitaar
Oene van Geel – altviool

www.facebook.com/markoene
www.instagram.com/markhaanstraoenevangeel
www.udoprinsen.com

 

BITCH ’N MONK

 

“De musici zijn expressief en speels, de teksten krachtig en onvoorspelbaar, elegante en grove klanken worden afgewisseld.”
― JAZZISM (4.5/5)
Bitch ‘n Monk bestaat uit de non-conformistische fluitist Maurizio Velasierra en Heidi Heidelberg, een anarchistische sopraan en gitariste. Zij spelen een ongebruikelijke verzameling instrumenten: traditionele Zuid-Amerikaanse fluiten, bepaald ongewoon stemgebruik, elektrische gitaar en zelfontworpen elektronica. Samen creëeren zij een sound vol contrasten, brutaal en volslagen origineel.  

Bitch ‘n Monk zitten op het frame van een oud bed aan de oever van een riviertje in Wales. Ze proberen te beschrijven hoe ze hun pogingen om hun muziek in nette doosjes te verpakken besloten op te geven. Ze vergelijken dit met grandioze gebouwen met vastzittende deuren, gewoon nooit echt goede plekken om hun ideeën te presenteren. Daarvoor in de plaats kozen ze voor “Fluid Form” muziek die in zekere zin de aard van een rivier weerspiegelt. Wanneer hij uit de bergen komt is de rivier vrij om te stromen hoe en waar hij maar wil en twijfelt nooit aan zichzelf bij het scheppen van vormen: hij kerft dalen en valleien, hij holt grote kommen uit in de rots, hij sluipt door moerassen heen of meandert wat en slaat hier en daar een bocht over om wat vlugger in de zee uit te komen. Niemand verwacht van een rivier dat hij zich in één bepaalde stijl vastlegt. Net zoals die rivier zijn hun nieuwe opnames een stromend proces dat zijn inspiratie aan verschillende thema’s ontleent. De profetische welbespraaktheid van James Baldwins toespraken, de kwetsbaarheid van die spin in de broodtrommel, de duizeligheid van een ruzie over woorden. Ze improviseren hierover in een klein boerderijtje vol instrumenten en reconstrueren die reis, snijden onnodige meanders eruit en accentueren momenten van intense energie en schoonheid. In hun live optredens presenteren zij de vruchten van dit proces waarbij zij die composities als uitgangspunt gebruiken maar altijd klaarstaan om die aan te passen aan de eisen van de setting en het moment.

Bezetting:
Maurizio Velasierra – fluit
Heidi Heidelberg – zang, gitaar

www.facebook.com/bnmonkmusic
www.twitter.com/bitchnmonk
www.instagram.com/bitchnmonk

 

Dit concert is geselecteerd door We Are Public.

Houders van de WAPpas hebben gratis toegang op vertoon van hun pas.