Laden Evenementen
muziek | dinsdag 06 dec 20:30 - 22:30

Nate Wooley Quintet geeft eigen draai aan de muziek van Wynton Marsalis

Tickets

Wie zijn aanwezig

19 personen hebben zich aangemeld voor Nate Wooley Quintet geeft eigen draai aan de muziek van Wynton Marsalis

 • Martin Mees
 • Ellie Hollaar
 • Elizabeth burrichter-Moonen
 • dick kemp
 • F.E.J. Geldermans
 • peter westervoorde
 • Heleen Eggelte
 • Ivonne Kelfkens
 • hans de wit
 • Elly Kraakman
 • wim Buhler
Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
06-12-16 Nate Wooley Quartet
7,50
Onbeperkt
06-12-16 Nate Wooley Quartet, vrienden Pletterij
6,50
Onbeperkt
06-12-16 Nate Wooley Quartet, jonger dan 25 jaar
5,00
Onbeperkt

Dinsdag 6 december staat het Nate Wooley Quintet op het podium van de Pletterij. De groep zal nummers ten gehore brengen van het hun derde album (Dance to) The Early Music, dat is geïnspireerd door het werk van trompettist en bandleider Wynton Marsalis. Het quintet heeft het vroege werk van Marsalis op geheel eigen wijze weten te transformeren naar de hedendaagse muziekscene. Wooley geeft slechts drie shows in Nederland.

Nate Wooley wordt beschouwd als een hedendaagse vernieuwer van de trompet, een avontuurlijke musicus die gefascineerd is door zowel jazz als radicale improvisatie en avant-gardecomponisten. Als één van de opvallendste trompettisten in de avontuurlijke Brooklyn-scene trad hij regelmatig op met iconen als John Zorn, Anthony Braxton en Fred Frith.

© Peter Gannushkin

De Amerikaan Nate Wooley begon al op zijn dertiende professioneel trompet te spelen. De tijd die hij tijdens zijn jeugd in het rustige Oregon doorbracht, oefende een grote invloed uit op zijn muzikale esthetiek, maar komt nergens zo scherp en duidelijk tot uiting als in zijn solo trompetuitvoeringen. Wooley verhuisde in 2001 naar New York, en werd één van de meest gewilde trompettisten in de ontluikende jazz-, improvisatie-, nieuwe muziek- en noisescene van Brooklyn.

Zijn solospel wordt als belangrijk gezien in de internationale revolutie van trompetimprovisaties. Samen met Peter Evans en Greg Kelley wordt hij beschouwd als één van de voortrekkers van de Amerikaanse beweging die de fysieke grenzen van dit blaasinstrument tracht open te breken. Tevens probeert hij de trompet uit de historische schaduw te halen, die Louis Armstrong over dit instrument legde, zonder de rijke jazzgeschiedenis te verloochenen.

Zijn zoektocht naar nieuwe en grensverleggende speeltechnieken, zijn compromisloze spel met klanken, zijn deconstructie van melodie, harmonie en ritme, zijn flirt met noise en zijn experiment met geluidsversterking maken van hem een bijzonder vurige en innovatieve muzikant. Ook zijn eigen kwintet werpt nieuw licht op de Amerikaanse historie, in het bijzonder de ontwikkeling van de bop en jazz van de jaren ’60 tot ’80. Daarbij durft Wooley te experimenteren om de grenzen van het trompetspel te verleggen.

Nate Wooley wordt deze avond bijgestaan door Josh Sinton op basklarinet en bariton sax en vibrafonist Matt Moran. De ritmesectie bestaat uit bassist Eivind Opsvik en drummer Harris Eisenstadt.