Laden Evenementen
Debat | dinsdag 01 mrt 20:00 - 22:00

Opening tuinseizoen / operatie Steenbreek

Live stream gratis

Voor deze live stream is geen ticket of reservering nodig. De Live stream start automatisch via YouTube.com/user/MCHHaarlem.

Heb je een vraag neem dan contact met ons op via info@pletterij.nl

De lente is in aantocht, het nieuwe tuinseizoen gaat beginnen, stenen eruit, groen erin.
De Pletterij i.s.m. Platform Haarlem Groener organiseert een informatieavond tuinieren.

‘Goed voorbeeld doet goed volgen’ voor een groener Haarlem

Versteende en onderhoudsarme tuinen zijn momenteel erg populair in Nederland en ook in Haarlem zijn deze veel aanwezig. Gemak en modetrends hebben in steden gezorgd voor een versteende omgeving. Dit blijkt problematische gevolgen te hebben voor het stadsklimaat, zoals verminderde doorlaatbaarheid van water, versnelde afvoering van het regenwater en overbelasting van het riool, verminderd vasthouden van regenwater in de grond en hittestress op warme dagen, verminderde biodiversiteit en ga zo maar door.

Platform Haarlem Groener (PHG) vraagt aandacht voor deze ontwikkeling en wil alle partijen in de regio stimuleren in actie te komen om er samen wat aan te doen. Onlangs heeft PHG een start gemaakt met ‘Steenbreek023‘, dat aansluit aan op de landelijke campagne Operatie Steenbreek. Deze campagne heeft als doel de verstening tegen te gaan en vergroening te stimuleren. Door bewoners bewust te maken van de negatieve gevolgen van versteende tuinen wil PHG enthousiasme wekken voor het vergroenen van particuliere tuinen en openbare ruimten.

Voor deze actie heeft PHG, dat voornamelijk gedragen wordt door vrijwilligers, de samenwerking opgezocht met zoveel mogelijk lokale en regionale partijen die zich ook bezighouden met klimaat, wateroverlast, natuur en milieu en het verstevigen van de sociale cohesie. Het platform krijgt hiervoor een kleine subsidie van de gemeente. Hiermee is een basis gelegd die de potentie heeft om op verschillende manieren te worden vervolgd. Aan de hand van lokale projecten zal deze actie gezamenlijk worden uitgevoerd. Het is een aantrekkelijke methode om samen de weg naar een groener Haarlem te starten!

Annemarie Kok is de projectleider van Operatie Steenbreek in Haarlem en geeft vanavond een presentatie.

Maandag 29 februari 2016 wordt de website gelanceert: www.steenbreek023.nl.

Bram Derckx kunt u vragen stellen over daktuinen. Ingrid, tuinambassadeur (KNNV) geeft tuinadvies op maat. IVN informeert u over tuincursussen.

Wilt u tuinvrijwilliger worden? Platform Haarlem Groener geeft advies en kent vele groene initiatieven die u hulp verwelkomen.