Laden Evenementen
Debat | woensdag 03 feb 20:00 - 22:00

Promovendi Podium: Bastiaan Rijpkema – De grenzen van democratische tolerantie

Live stream gratis

Voor deze live stream is geen ticket of reservering nodig. De Live stream start automatisch via YouTube.com/user/MCHHaarlem.

Heb je een vraag neem dan contact met ons op via info@pletterij.nl

Promovendi Podium is een wetenschapsserie waarin promovendi (aankomend, vers of gearriveerd) hun onderzoek toelichten. Een co-referent levert commentaar.

Verkiezingen zijn het democratische moment bij uitstek. Maar wat nu als een meerderheid stemt voor het afschaffen van de democratie? Is dat nog democratisch? Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema van de Universiteit van Leiden vindt van niet. Tijdens deze editie van Promovendi Podium zal hij spreken over zijn nieuwe boek Weerbare democratie: de grenzen van democratische tolerantie.

Dat doet Rijpkema aan de hand van historische en actuele voorbeelden. Zo stemde Duitsland in 1933 vóór Hitler en tegen de democratie. Maar ook in het oude Griekenland en het hedendaagse Rusland en Turkije zien we antidemocratische bewegingen. In de woorden van Rijpkema: democratie draagt het gevaar van haar eigen afschaffing in zich.

Rijpkema laat zien dat de discussie niet alleen ver weg speelt. Binnen de EU zijn er zorgen over de staat van de democratie in Hongarije en Polen. In Nederland spitst de discussie zich toe op het vermeende antidemocratische karakter van het salafisme. Hoever reikt de tolerantie voor dergelijke bewegingen? Het is volgens Rijpkema een fundamentele vraag voor elke democratie.

Co-referent Maarten Neuteboom is ook rechtsfilosoof in Leiden, en daarnaast medewerker van het wetenschappelijk instituut van het CDA. Hij heeft een andere mening over het onderwerp dan Bastiaan, dus dat levert ongetwijfeld een mooie discussie op.

I.s.m. Merijn van Nuland, Universiteit Leiden