Laden Evenementen
Debat | woensdag 06 apr 20:00 - 22:00

Promovendi Podium: Marijn van Weele – Startups

Live stream gratis

Voor deze live stream is geen ticket of reservering nodig. De Live stream start automatisch via YouTube.com/user/MCHHaarlem.

Heb je een vraag neem dan contact met ons op via info@pletterij.nl

Promovendi Podium is een wetenschapsserie waarin promovendi (aankomend, vers of gearriveerd) hun onderzoek toelichten.

Startups schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Facebook, Google en online krantenkiosk Blende: het zijn allemaal voorbeelden van kleine bedrijven die razendsnel groot zijn geworden. Wat verklaart hun succes? En is ondernemen echt zo gemakkelijk als het lijkt? Onderzoeker Marijn van Weele (Universiteit Utrecht) zal het fenomeen duiden.

Marijn van Weele

De afgelopen drie jaar deed Van Weele promotieonderzoek naar startups. Het bracht hem in Silicon Valley, Israël en Azië. Hij onderzocht er onder meer de rol van incubators. Dat zijn instanties – bijvoorbeeld binnen universiteiten – die de jonge ondernemers helpen met het opzetten van bedrijfjes. Zij bieden financiering, werkruimtes of netwerkgelegenheden.

Een incubator is volgens Van Weele erg nuttig voor startups die een netwerk willen opbouwen. Maar het is zeker geen wondermiddel. Zo kan het succesvolle Silicon Valley-model bijvoorbeeld niet zomaar geëxporteerd worden naar de Hollandse polder. Van Weele: ‘Regionale economische en culturele verschillen blijken een grote invloed te hebben op het slagen van kleine ondernemingen.’

Van Weele is tevens columnist voor het Financieele Dagblad.

Meer informatie >>>

I.s.m. Merijn van Nuland, Universiteit Leiden