Laden Evenementen
Docu | woensdag 22 feb 20:00 - 22:00

Radio Kobani – Reber Dosky

Tickets

Wie zijn aanwezig

8 personen hebben zich aangemeld voor Radio Kobani – Reber Dosky

  • Titia Bouwmeester
  • Maaike Verhoeven
  • Jolanda Elbersen
  • Marie-José Kempen
Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
22-02-17 Radio Kobani
5,00
Onbeperkt
22-02-17 Radio Kobani, jonger dan 25 jaar
3,50
Onbeperkt

Op woensdagavond  22 februari wordt Radio Kobani,  de met de IDFA 2016 bekroonde documentaire van Reber Dosky in de Pletterij vertoond. De maker is zelf aanwezig en zal zijn film inleiden. Na afloop is er gelegenheid voor het stellen van vragen. De presentatie is in handen van Thijs Launspach. kun je bij de Pletterij een masterclass documentaire maken volgen.

Radio Kobani vertelt het verhaal van de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan. Zij begint een radiostation in het Syrische Kobani nadat IS daar in 2014 is verdreven en de stad volledig in puin ligt. De twintigjarige Dilovan trekt erop uit om overlevenden, bevrijders, terugkerende vluchtelingen en muzikanten te interviewen. Haar uitzendingen vormen de rode draad bij de wederopbouw van Kobani. Ook voor Dilovan zelf is het een manier om haar trauma’s te verwerken en een nieuw leven op te bouwen. In de studio neemt ze een audioboodschap op voor het kind dat ze ooit hoopt te hebben.

De Koerdisch-Nederlandse regisseur Reber Dosky was er met zijn camera bij toen Koerdische strijders de grensstad Kobani heroverden op de bezetters van IS. In de winter van 2015 filmde hij hoe de lijken van burgers en vijanden uit de puinhopen werden gehaald. De verbijsterende beelden die hij toen draaide vormen een onderdeel van ‘Radio Kobani’.

Samen met Nina Badoux (camera) en Taco Drijfhout (geluid) maakte Dosky in 2015 de korte film: Sniper of Kobanî’. De Correspondent plaatste de film op zijn site en het werd een succes op festivals wereldwijd. Het camerawerk werd onderscheiden met de Storimans-Prijs 2016 (De Tegel).

Tijdens zijn reizen ontmoet Reber Dosky de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan Kîko. Zij is 20 en vastbesloten om in de ruïnes van haar stad, waar letterlijk geen huis meer overeind staat, een radiostation te beginnen. Hij besluit van dit proces, en van het persoonlijke verhaal van Dilovan, een documentaire te maken.

Radio Kobani heeft de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary 2016 voor beste Nederlandse documentaire gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van 7500 euro verbonden. De jury prees de cinematografische vaardigheden van Dosky en het sterke verhaal. De film ”ontwikkelt zich van een sci-fi nachtmerrie tot een opbeurend verhaal over verzet, gratie en de kracht van het leven”.

Een heel kort filmpje waarin Reber vertelt waarom hij deze film maakte.