Laden Evenementen
Debat | woensdag 14 mrt 20:00 - 22:30

Stadsgesprek versterking lokale journalistiek 2

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

Op 14 maart organiseert Stichting Stadsgesprekken een vervolg op het Stadsgesprek van 24 oktober 2017 over de versterking van de lokale journalistiek voor nadere uitwerking van de resultaten van het eerste stadsgesprek. Aanleiding daarvoor  vormden de zorgen die van diverse kanten worden geuit over het functioneren van de journalistiek op lokaal niveau. Wordt de lokale overheid nog wel voldoende gecontroleerd? Volgen de journalisten het reilen en zeilen van lokale instanties nog wel afdoende?

Dit eerste stadsgesprek heeft geleid tot twee suggesties voor het versterken van de lokale onderzoeksjournalistiek:

  1. het oprichten van een onafhankelijke lokale onderzoekredactie
  2. het instellen van een stimuleringsfonds voor lokale onderzoekjournalistiek.
    Het verslag van het vorige stadsgesprek vindt u hier.

De bedoeling van het stadsgesprek van 14 maart is deze uitkomsten uit te werken tot twee concrete voorstellen, één over de onafhankelijke onderzoeksredactie en één over een stimuleringsfonds.  Deze voorstellen worden in de vorm van een burgeradvies meegegeven aan de onderhandelaars voor het nieuw te vormen college na de verkiezingen van 21 maart.

Het programma is alsvolgt:

20.00 – 20.05  Welkom

20.05 – 20.40  Vier inleidingen met betrekking tot het onderwerp
De inleidingen worden gegeven door

–  Annelies Witz- Vlaardingerbroek, gemeente Leiden over de voorgang van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in Leiden
–  Ralph Mooijekind, Heel Haarlem Wobt die  het ‘wobben’ bij de gemeente Haarlem stimuleert. Wobben blijkt een effectieve activiteit om de gemeente meer transparant te maken.
–  Pim Peterse, Bureau Lokale Zaken: een samenwerkingsplatform voor lokale onderzoeksjournalisten, deskundigen en burgerjournalisten.
–  een vierde gast van de regionale pers

20.40 – 21.15   Discussie in groepen over ofwel 1. een fonds voor onderzoeksjournalistiek ofwel 2. een onafhankelijk lokaal onderzoeksbureau

21.15 – 21.30   Pauze

21.30 – 21.50  Terugkoppeling uit de groep(en) over het fonds

21.50 – 22.10  Terugkoppeling uit de groep(en over het bureau

22.10 – 22.30  Afronding en conclusies

Het stadsgesprek is gratis en voor iedereen toegankelijk. Het maximale aantal deelnemers is 40, wij stellen het op prijs als je je vooraf aanmeldt.