Laden Evenementen
Event | woensdag 01 jun 00:00 - 23:59

Stripdagen Haarlem 2016

Live stream gratis

Voor deze live stream is geen ticket of reservering nodig. De Live stream start automatisch via YouTube.com/user/MCHHaarlem.

Heb je een vraag neem dan contact met ons op via info@pletterij.nl

01 t/m 30 juni 2016
Tentoonstelling: Africa Stripped Bare to the Bone II – Politieke cartoons uit Zimbabwe en Zuid-Afrika

Cartoonisten uit Zuid-Afrika en Zimbabwe laten, aan de hand van tekeningen, zien welke ontwikkelingen zich in de politiek van hun land hebben voorgedaan. Inmiddels is de kritische krant The Zimbabwean failliet en zitten zowel Robert Mugabe in Zimbabwe als Jacob Zuma in Zuid-Afrika nog steeds stevig in het zadel. Is er dan helemaal niets veranderd?

Terugblikken en vooruitkijken
De moderne Afrikaanse samenleving, gezien door de bril van kritische tekenaars. Dit was het onderwerp van de tentoonstelling ‘Stripped bare to the bone’, georganiseerd door Haarlem – Mutare Stedenband en Mondiaal Centrum Haarlem (MCH), tijdens Stripdagen Haarlem 2008. De tentoonstelling ‘Africa stripped bare to the bone’, tijdens Stripdagen Haarlem 2016, gaat na wat het effect is geweest van Afrikaanse satirische cartoons sinds 2008.

Drie locaties
De tentoonstelling, wederom georganiseerd door Stedenband Haarlem – Mutare en Pletterij, is te zien op drie locaties in Haarlem: De Pletterij, Het Seinwezen en Kloostergangen. Iedere tentoonstelling geeft een eigen draai aan het thema en onderling versterken en verklaren ze elkaar.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 1 juni t/m 30 juni 2016. Bezoekuren: kantooruren 10 tot 17 (niet op zaterdag/zondag ) maar ook tijdens de activiteiten van de Pletterij. Toegang gratis.

Website Stripdagen: www.stripdagenhaarlem.nl

 

In het kader van de Stripdagen 2016 een presentatie van Duplex op 12 juni 2016.

Zestien dichters en striptekenaars uit Nederland en Vlaanderen gingen op weg, zonder voorwaarden, om samen uniek werk te maken: geen plaatje bij een praatje of omgekeerd, maar het ene mét het andere. Het is onmiskenbaar poëzie en het zijn zonder twijfel beeldverhalen. Een presentatie in aanwezigheid van de makers.

 

Een gesprek met Mike Diana – Bloeden voor de underground op 11 juni 2016.

De Amerikaanse undergroundtekenaar Mike Diana werd begin jaren ’90 opgepakt in zijn thuisstaat Florida voor het verspreiden van obsceen materiaal, nadat hij eerst ten onrechte in verband was gebracht met een reeks moorden (de verdachte was in het bezit van Diana’s comic Boiled Angel.

Programma
Diana vertelt hoe het is om vanwege je werk voor het gerecht te worden gesleept. Gevolgd door een panelgesprek over underground en censuur.

Boekpresentatie WIJ MOETEN GAAN, van Marnix de Bruyne op 9 juni 2016.

Op donderdag 9 juni presenteert Marnix de Bruyne zijn boek WIJ MOETEN GAAN. Hij beschrijft de geschiedenis van Nederlandse boeren in Zimbabwe, van de tijd dat Zimbabwe nog Rhodesië heette tot na de gedwongen verhuizing uit hun nieuwe vaderland. In zijn boek laat hij zowel blanke ex-boeren als de huidige zwarte landeigenaren aan het woord. Het boek is zeer goed ontvangen en werd onder meer aangeprezen door Adriaan van Dis, die dankzij zijn band met Zuid-Afrika afgewogen oordeel kan vellen : “De Bruyne oordeelt niet, maar graaft en luistert. Wat boven komt zijn voortreffelijk geschreven verhalen waarin afkeer en genegenheid samenvloeien tot een aangrijpende postkoloniale geschiedenis”.

I.s.m. Stedenband Haarlem Mutare

 

Stedenband Haarlem-Mutare organiseert op 8 juni een lezing: Jan Pronk.

Voormalig minister Jan Pronk een lezing geven over cultuur en zal cartoonist Paul Bogaert zijn werk toelichten in de Pletterij.