Laden Evenementen
Debat | maandag 22 jan 20:00 - 22:00

TEGENLICHT MEET UP – De Donut Economie: Ideaalbeeld of illusie, met Arjo Klamer en Matthijs van Veelen

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

De Tegenlicht uitzending van de VPRO van 26 november 2017 was gewijd aan de bestseller Donut Economie van Kate Raworth. Kate Raworth betoogt dat de aarde alleen gered kan worden met een nieuwe economie, waarbinnen de welvaart eerlijk verdeeld wordt. Deze economie voor de 21e eeuw is circulair en heeft een eindige groei.

Is haar verhaal realistisch en hoe krijg je mensen bereid de consequenties van een beperkte groei en een andere verdeling van de welvaart te accepteren?

En is haar aanval op het huidige economische denken terecht of schetst zij een karikatuur van een economische wetenschap die volgens haar alleen gericht zou zijn op de groei van het bruto binnenlands product?

Arjo Klamer en Matthijs van Veelen gaan hierover met elkaar en met de zaal in debat.

Arjo Klamer, hoogleraar Economie van de Kunst en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam staat voor een economie die gericht is op de ontwikkeling van kwaliteiten in plaats de toename van kwantiteiten. Matthijs van Veelen, hoogleraar Evolutie en Gedrag aan de Universiteit van Amsterdam onderzoekt de evolutie van altruïsme en moraliteit. Hij gebruikt daarbij evolutionaire speltheorie, het ‘blinde’ broertje van de klassieke speltheorie zoals we die kennen uit de economische wetenschap.

Moderator: Jan van Eeden, oud-bestuurder en voormalig wethouder in Den Helder.

matthijs van veelen2

Matthijs van Veelen

arjo klamer2

Arjo Klamer