Laden Evenementen
Debat | dinsdag 05 nov 20:00 - 22:00

5 NOVEMBER Tegenlicht Meet-Up: Overleven in de Chaos

Tickets

67 beschikbaar
05 NOV '19 Gratis entree, vrijwillige bijdrage welkom!0,00

Vul alstublieft alle verplichte velden in

Nooit eerder leefde de mens in zo’n vrije, veilige en toegankelijke wereld als vandaag. Tegelijkertijd vraagt deze complexe wereld meer van ons, en voelt hij voor velen chaotisch aan. Zit de echte crisis in onszelf?

‘We hebben een samenleving gecreëerd waar wij als mens eigenlijk niet meer aan kunnen voldoen’, zegt psychiater en filosoof Damiaan Denys. Miljoenen jaren was de belevingswereld van de mens niet veel groter dan zijn directe omgeving. In een grenzeloze wereld vol prikkels en internationale ontwikkelingen waarin we schijnbaar machteloos staan, zien we daardoor soms door de bomen het bos niet meer.
Waarom zijn we bang terwijl de wereld nog nooit zo veilig was? Waarom voelen we ons steeds vaker depressief en eenzaam, terwijl we nooit eerder zo verbonden waren? En hoe kan het toch dat zoiets fundamenteels als het leefbaar houden van de aarde niet door iedereen als noodzaak wordt ervaren?

Thijs Launspach
Ronald Hünneman

Hierover ging de VPRO-Tegenlichtuitzending* ‘Overleven in de Chaos’ van 29 september jl. Op 5 november gaan we verder op het thema in met: Thijs Launspach – Psycholoog & Schrijver en Ronald Hünneman – Filosoof, Onderzoeker & Performer.

 

*De wekelijkse Tegenlicht uitzendingen van de VPRO lokken discussie uit en roepen reacties op. De Pletterij organiseert naar aanleiding van deze uitzendingen maandelijks een bijeenkomst. Hiervoor kiezen we één van de uitzendingen van die maand. We tonen fragmenten, praten hierover met gasten en gebruiken dit als startpunt voor de discussie met de bezoekers.