Laden Evenementen
Debat | dinsdag 21 feb 20:00 - 22:00

Tegenlicht Meet Up: Uitdagers van de democratie

Tickets

Wie zijn aanwezig

15 personen hebben zich aangemeld voor Tegenlicht Meet Up: Uitdagers van de democratie

  • Job Van den Assem
  • Heleen Oudendijk
  • Regina van der Duijn
  • christina kappel
  • cathalijne Vercouteren
  • Geert-Jan Procee
  • Hans Bosma
  • Zillah Klein
  • Harry Michels
Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
21-02-17 Tegenlicht
vrijwillige bijdrage
0,00
Onbeperkt

Tegenlicht Meet Up Haarlem gaat op 21 februari nader in op de inhoud van de Tegenlicht uitzending van 5 februari 2017: Uitdagers van de democratie
 

 

Er staat veel op het spel voor de Europese democratie in 2017. Populisten zijn een niet meer weg te denken machtsfactor tijdens de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Elders zijn democratisch verkozen autocraten als Erdogan, Poetin en Trump aan de macht. Ook de technologische revolutie, ooit omarmd als hoeder van de vooruitgang, toont inmiddels haar schaduwkant via twitterdemocratie en de macht van nepnieuws op sociale media. De vraag hoe ziek onze democratie is, is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo dwingend geweest. Moeten we haar opnieuw uitvinden? Of gaat het roer definitief om?

Verschillende denkers hebben de laatste jaren hier hun licht over laten schijnen. Benjamin Barber kwam met zijn boek ‘Als burgemeesters de baas zouden zijn’, David van Reybrouck schreef ‘Tegen verkiezingen‘ waarin hij pleit voor een systeem van loting waarbij alle burgers aan bod komen om mee te praten over politieke beslissingen.

Vanavond gaan we in gesprek met een aantal lokale initiatieven om die experimenteren binnen de (lokale) democratie. In Velsen gaat worden geëxperimenteerd met een ‘burgertop’, in Haarlem hebben de PvdA en D66 een voorstel gedaan voor een loting systeem. Stadsgesprekken zal dit project uitvoeren. Voorafgaand aan de gesprekken wordt de verkorte versie van de Tegenlicht documentaire ‘Uitdagers van de democratie’ getoond.

Als gasten zijn aanwezig:

uit Haarlem: Dilia Leitner, raadslid D’66 , initiatiefvoorstel voor lotingsexperiment
Gert Jan Ankone, (mogelijk) uitvoerder van dat experiment (Stadsgesprekken)

uit Velsen : Gertjan Huijbens, deed live verslag van de Burgertop in Velsen (heeft plaatsgevonden op 11 februari j.l.)

uit Rotterdam: Ingeborg Hoogland, raadslid Leefbaar Rotterdam, lid VNG- cie maatwerk democratie

De moderator van de avond is Jan van Eeden.