Laden Evenementen
Debat | woensdag 25 mei 08:00 - 17:00

Tegenlicht – The Internet of Things

Live stream gratis

Voor deze live stream is geen ticket of reservering nodig. De Live stream start automatisch via YouTube.com/user/MCHHaarlem.

Heb je een vraag neem dan contact met ons op via info@pletterij.nl

De wekelijkse Tegenlicht uitzendingen van de VPRO lokken discussie uit en roepen reacties op. De Pletterij organiseert naar aanleiding van deze uitzendingen maandelijks een bijeenkomst. Hiervoor kiezen we één van de uitzendingen van die maand. We tonen fragmenten, praten hierover met gasten en gebruiken dit als startpunt voor de discussie met de bezoekers.

Technologiebedrijven schetsen een aanlokkelijke toekomstvisie voor het toenemende aantal stadsbewoners. Een goed georganiseerd leven in zogenaamde smart cities waar bewoners en apparaten zijn aangesloten op THE INTERNET OF THINGS en alles en iedereen met elkaar is verbonden.

Maar welke prijs betaalt de burger voor deze ambitieuze technologische droom?

Sprekers: Arjan Luiten / BETACITY, Valerie Frissen

Het concept van de slimme stad is ontstaan vanuit de techindustrie. Steden zijn de motor van economische ontwikkeling en in combinatie met de technologische revolutie heeft de slimme stad zich ontwikkeld tot een groeimarkt met een miljardenomzet. De techbedrijven verkopen efficiëntie en veiligheid voor de inwoners. Maar dat wordt bereikt door surveillance en het implementeren van gesloten systemen, waardoor inwoners hun invloed op het leven in de stad verliezen.

Boekhandel Athenaeum is aanwezig met een boekentafel

Toelichting:

Arjan Luiten / BETACITY
Arjan Luiten heeft als architect/urbanist veel ervaring in het ontwikkelen voor en ontwerpen aan de stad. In de ‘Smart City’ ziet hij nieuwe kansen en uitdagingen voor haar bewoners. BETACITY is zijn ‘Smart City’ ontwerp, advies en ontwikkelstudio waar gewerkt wordt aan oplossingen die deze stedeling centraal stelt.

Valerie Frissen (1960) is directeur van het SIDN Fonds, een door SIDN (de organisatie achter .nl) opgericht fonds dat projecten ondersteunt die de maatschappelijke waarde van het Nederlandse internet versterken. Daarnaast is zij als hoogleraar ICT en Sociale Verandering namens SIDN verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Gespreksonderwerpen: biedt de Slimme Stad kansen voor een prettige stedelijke leefomgeving of is het niet meer dan een instrument tot beheersing van de groeiende groep stadsbewoners. Kijken jongeren, opgegroeid met technologie en gadgets, hier anders tegenaan dan oudere generaties.

Deze Tegenlicht Meet Up wordt georganiseerd i.s.m. ABC- Architectuurcentrum Haarlem en Generation Why

Meer informatie over de Tegenlicht uitzending De slimme stad hier.