De voorleesexpress tegen laaggeletterdheid

Sinds 2013 maakt de Pletterij de VoorleesExpress in Haarlem mogelijk. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Samen met de ouders streeft de VoorleesExpress ernaar dat taal en leesplezier een…

Taalontwikkeling dankzij de VoorleesExpress

Ouders die hun kinderen actief stimuleren bij hun taalontwikkeling, door veel voor te lezen en ze aan te moedigen zelf te lezen, zorgen ervoor dat hun kinderen meer lezen en leesvaardiger zijn. Hierdoor presteren deze kinderen beter op school. Maar niet alle ouders zijn in staat of gewend om hun kind voor te lezen, bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal (nog) niet goed beheersen. Een vrijwillige voorlezer  ondersteunt de ouders bij het uitzoeken van leuke boeken, het voorlezen en het actief bezig zijn met taal.

34315991331_2018f7e210_z

VoorleesExpress tegen laaggeletterdheid

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dat staat gelijk aan zeker 1 op de 9 Nederlanders in deze leeftijdscategorie. Laaggeletterdheid kan worden voorkomen en dat verschil kan al op jonge leeftijd gemaakt worden. In Haarlem komt de VoorleesExpress jaarlijks in ca 80 gezinnen thuis. De VoorleesExpress Haarlem wordt mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de gemeente Haarlem en de vrijwillige inzet van gemiddeld 75 vrijwilligers.

Ook het verschil maken? Meld je aan als voorlezer!

Als voorlezer ga je 20 weken lang een uur per week naar een gezin toe. Daar ben je een voorbeeld voor hoe ouders leuke (prenten)boeken kunnen voorlezen en welke spelletjes ze kunnen doen voor de taalontwikkeling van hun kind(eren).
De voorlezer wordt binnen een team van ongeveer 5 voorlezers begeleid door een coördinator. Die kent het gezin en helpt de voorlezer als hij/zij ergens tegenaan loopt.
Alle voorlezers krijgen vooraf een goede instructie en een voorbereidende bijeenkomst in de bibliotheek over interactief voorlezen.

Een voorlezer bij de VoorleesExpress:
* houdt van voorlezen en taalspelletjes
* kan kinderen enthousiast maken
* spreekt goed Nederlands
* staat open voor mensen met een andere culturele achtergrond
* kan 20 keer op een vaste dag/tijd voorlezen (meestal eind van de middag/begin van de avond)

Na een kennismakingsgesprek leggen we je uit hoe je een VOG kunt aanvragen.
Ben je enthousiast geworden?

Meld je aan via https://mijn.voorleesexpress.nl/aanmelden/c2554920-ed6d-4d9a-9596-0def1fd1e959

Of neem snel contact op met de VoorleesExpress Haarlem

Locatie: 

Pletterij
Lange Herenvest 122
kantoor VoorleesExpress

Projectleider: José Cornelissen
tel.: 06 1859 2156
e-mail: haarlem@voorleesexpress.nl
website: www.voorleesexpress.nl
facebook: https://www.facebook.com/VoorleesExpressHaarlem/