NOVEMBER JUBILEUMMAAND: PLETTERIJ BESTAAT 25+1,5 JAAR!

Geplaatst op: 21 okt 2021 |

November jubileummaand: Pletterij bestaat 25 + 1,5 jaar

Op 18 juni 2020 bestond de Pletterij, voorheen Mondiaal Centrum, voorheen MCH, 25 jaar. De geplande festiviteiten konden door Corona niet doorgaan. In november vieren we nu het 25 + 1,5 jarig bestaan. Centraal daarin staat de week van 18- 25 november waar we 4 bijzondere activiteiten op het programma hebben staan.

18 november Pletterij 25 + 1,5 jaar

De officiele opening van de jubileumweek vindt plaats op donderdag 18 november, de dag dat we 25+ 1,5 jaar (min 1 maand) bestaan. We vieren met publiek, betrokkenen, genodigden, (oud) medewerkers, bestuursleden en vrijwilligers dat de Pletterij op 18 juni 1995 als Mondiaal Centrum haar deuren opende. Een feestelijk en bont programma waarin we het jubileumboek presenteren. Arno Duivestein, directeur en oprichter, schreef tussen 18 juni 2020 en 18 juni 2021 52 blogs over de afgelopen 25 jaar, van illustraties voorzien door Anne van der Sluis. De Pletterij houdt haar eigen bier ten doop, een ‘dubbel’ speciaalbier gebrouwen door Rob Alphenaar van Café Lokaal. Officieuze stadsdichter Joshua Baumgarten performt zijn gedicht ter ere van het jubileum. We openen een foto-expositie met ruim 70 portretten van medewerkers en vrijwilligers gemaakt door Harry van Kesteren en we houden een ‘openhuis’ met alle organisaties die in de Pletterij zijn gevestigd.

Vanwege de Corona-beperkingen houden we 2 shifts: van 17.00- 18.30 voor genodigden en publiek, van 18.00- 20.30 voor de vrijwilligers en medewerkers.

20 november: festival van grenzeloze muziek, licht en performances in V&D-gebouw

Een bijzonder festival met bijzondere kunst, theater en licht op de vierde verdieping van het voormalig V&D-gebouw aan het Verwulft, ingang Botermarkt/ Gierstraat kant. Een avond met muziek uit alle hoeken van de wereld en muziekstijlen, letterlijk vanuit alle hoeken van de immense ruimte. Programma onder meer met: Gitarist Henk Zwerver speelt een solo improvisatieset; muziek uit het Midden Oosten komt van het Kadim Trio met Ertan Tekin-duduk, Zeynel Demir-Divan Bağlama en Alper Kekeç-bendir. Uitsmijter is Haarlems enige echte undergroundband met zowel de Haarlemse stadsdominee als de Haarlems beat-rabbi, de Irrational Library. Studio MAPA Nederland verrast met licht- en bewegingstheater performances.

Cafe Lokaal schenkt het Pletterij Jubileumbier en diverse Nederlandse bieren en Sense of Place staat met een wijnbar met natuurwijnen. De Wereldkeuken heeft heerlijke snacks in de aanbieding.

Met de keuze voor het V&D-pand voor dit festival onderstrepen we de zoektocht van de Pletterij naar een locatie centraal in de stad en laten we zien wat er voor verrassende culturele invullingen gegeven kunnen worden aan het toenemend aantal lege winkelpanden in de stad.

Info & Tickets

24 november: Symposium 1995- 2045, 50 jaar Pletterij

Woensdag 24 november organiseert de Pletterij een symposium. We kijken terug op de afgelopen 25 + 1,5 jaar en blikken vooruit naar de komende 25. Wat waren de grote thema’s waar het Mondiaal Centrum zich sinds haar start mee bezig hield? Wat worden de grote thema’s voor de komende 25 jaar? En wat is de rol van een podium als de Pletterij daarin?

Programma:
17.00- 18.30 Mondiaal Centrum/ Pletterij 1995- 2020. Internationale solidariteit en ontwikkelingssamenwerking, duurzaamheid en multiculturele samenleving. Sprekers: Mustafa Ocal-oud coordinator Haarlems Migrantenplatform, Ton Waarts-oud voorzitter NCDO, de Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling, Thijs de la Court- beleidsmedewerker Klimaatverbond Nederland.

18.30- 19.30 Diner

19.30- 21.00 Pletterij 2020- 2045, klimaatverandering, energietransitie en de stad van de toekomst. Sprekers nbtm. Moderator en dagvoorzitter: Annemiek van Bentem.

Info & Tickets

25 november De jeugd heeft de toekomst: Tegenlicht Meet Up i.s.m. NOVA-college – de DIGI-mens

De jeugd heeft de toekomst: voor de eerste keer organiseert de Pletterij een Tegenlicht Meet Up in samenwerking met studenten en docenten van het NOVA-college. De Pletterij organiseert sinds september 2015 regelmatig Tegenlicht Meet Ups op basis van deze VPRO tv-serie. Nu gaan we naar de Haarlemse MBO-opleiding en wordt samen met studenten van de afdelingen audio en video, hotel en zorg en welzijn een Meet Up georganiseerd. Op 10 november zendt de VPRO de uitzending ‘de Digimens’ uit over de mens van de toekomst. Met de studenten van het NOVA praten we na over deze uitzending. Als aftrap worden 2 inleiders uitgenodigd. Na deze pilot hopen we vanaf voorjaar 2022 samen regelmatig Meet Ups te organiseren.

daarnaast…

6 november Haarlems Straatorkest en Pletterij gaan de stad in
Pletterij en Haarlems Straatorkest gaan de stad in met posters en flyers om het jubileum aan te kondigen. Op verschillende plekken in de stad is het Haarlems Straatorkest, dat nauw is verweven met de Pletterij, te zien en te horen met hun vrolijke klanken. Vrijwilligers van de Pletterij delen flyers met het jubileum-programma uit aan het publiek.

18- 22 november Etalage Atheneum gevuld met boekje en affiches Pletterij
De etalage van Atheneum Boekhandel wordt een week lang gevuld door de Pletterij. Het nieuwe boekje, posters, foto’s en ander materiaal van 25 jaar Pletterij.