PLETTERIJ 25 JAAR! 1992, HET BEGON ER AAN TE KOMEN (2)

Geplaatst op: 17 okt 2020 |

Aflevering 18, nog 35 weken…

1992, HET BEGON ER AAN TE KOMEN (2)

12 oktober 1992 was het 500 jaar geleden dat Cristobal Colon voet aan wal zetten op een van de Bahama-eilanden op het continent waarvan hij dacht dat het India was. Het betekende het begin van ‘De aderlating van een continent’ (Eduardo Galeano). Voor de aanstormende Mondiaal Centrum-crew was dit aanleiding een oktobermaand vol programma’s, films, tentoonstellingen, debatten, concerten te organiseren. Er werden folders, flyers en programmaboekjes geproduceerd (met  dank aan de Heemsteedse ontwerper/ anarchist Eric Brouwer) en old skool.., rondgebracht op de fiets.

Illustere Haarlemse instellingen als de Roxy- bioscoop, Teylers Museum, Haarlemse Jazz Club en het Patronaat verleenden hun medewerking. De organisatoren noemden zich de ‘Drie Musketiers’: Donald Wieringa-journalist, Els Besse-beleidsambtenaar gemeente Haarlem, en Arno Duivestein-Derde Wereldplatform. Nog jaarlijks plegen zij eind oktober bij elkaar te komen om het bokbier-seizoen in te luiden. Ter bezegeling van hun verbond, gesmeed in 1992.

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.