PLETTERIJ 25 JAAR! 1992, HET BEGON ER AAN TE KOMEN

Geplaatst op: 9 okt 2020 |

Aflevering 17, nog 36 weken…

1992, HET BEGON ER AAN TE KOMEN

In 1992 bestond het Mondiaal Centrum alleen nog in fantasie. De opening zou nog 3 jaar op zich laten wachten. Wel stonden we te trappelen om mooie dingen te maken. Het bleek een productief jaar. In juni dat jaar vergaderden de Verenigde Naties voor het eerst over de relatie tussen armoede (ontwikkeling) en milieu (duurzaamheid en klimaatverandering) tijdens de UNCED- conferentie. Toen actueel, 28 jaar later alleen nog maar meer. In oktober werd stil gestaan bij de landing van Cristobal Colon (Columbus) op het Amerikaanse continent. Aanvankelijk dacht hij de aarde rond gevaren te zijn en in India te zijn beland (Indianen!), al snel werd gesproken over de ‘ontdekking’ van een nieuw continent (en voorbijgaand aan de oorspronkelijke bewoners als werkelijke ‘ontdekkers’).
Dat alles was aanleiding om dat jaar 3 heuse kranten uit te geven, ‘De Ontdekking’. Tjokvol tekst en de komst van het Mondiaal Centrum werd er reeds in aangekondigd. Wie waren we? Lees de volgende aflevering! (wordt vervolgd)

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.