PLETTERIJ 25 JAAR! AFLEVERING 13: DRIES VAN AGT IN MONDIAAL CAFE

Geplaatst op: 11 sep 2020 |

Aflevering 13, nog 40 weken…

19 januari 2006: Dries van Agt in Mondiaal Café

In 2006 startte het Mondiaal Centrum een serie debatten onder de titel ‘Mondiaal Café’ (later Café Mondiaal, Café Globaal, Debatcafé, we laveerden nogal in de naamgeving). De allereerste aflevering was gelijk een knaller: Dries van Agt (voor de jonkies onder ons: van 1977- 1981 premier namens het CDA van de kabinetten van Agt 1, 2 en 3) als toonbeeld van een rechtse politicus die na zijn/ haar actieve loopbaan links wordt. Hij baarde opzien door zijn duidelijke stellingname voor de Palestijnen in het Palestijns-Israëlisch conflict. Zijn komst ging als een lopend vuurtje door de stad en het eerste Mondiaal Café was gelijk uitverkocht.

Tevens was dit het eerste optreden als moderator van latere Pletterij-voorzitter Jan van Eeden in de lange reeks die hij later nog zou leiden. De formule, met een maaltijd gekookt door een van de migrantenorganisaties in het Mondiaal Centrum, muziek, column, literatuur, interviews en debat, bleek nog jarenlang goed te werken.

Klik hier voor de fotoserie van Harry van Kesteren

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.