PLETTERIJ 25 JAAR! CULTUURMARXISME?

Geplaatst op: 13 nov 2020 |

Cultuurmarxisme?

Aflevering 22, nog 31 weken…

In 2018 kwam de Leidse rechtsfilosoof Paul Cliteur met een boekje getiteld ‘Cultuurmarxisme’. Daarin beweerde hij, en enkele andere conservatieve en (radicaal) rechtse schrijvers, dat Nederland en Europa ten prooi zijn gevallen aan ‘cultuurmarxisten’ en daarmee aan de ideeën van de in 1937 overleden Italiaanse marxist Antonio Gramsci. Er was een tijd dat Cliteur zich profileerde als dierenliefhebber en lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. De laatste jaren laat hij zich kennen als ‘huisfilosoof’ en senator voor Forum voor Democratie.

Cliteur beklaagde zich dat debatcentra hem niet serieus namen en hem niet durfden uit te nodigen. Om zijn ongelijk te tonen hield de Pletterij een debat op 30 oktober 2018. De jonge Groene Amsterdammer redacteur Jaap Tielbeke nam de handschoen op en streed tegen Cliteur in het strijdperk. Het werd een gedenkwaardige avond waarbij Tielbeke de slimme en door de wol geverfde Cliteur inhoudelijk in de hoek wist te zetten. Cliteur leek dat zelf nauwelijks in de gaten te hebben en droeg het aura van de alwetende hoogleraar. Het boekje zelf is geen klassieker geworden.

Bekijk hier de foto’s van het debat, gemaakt door Harry van Kesteren.

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (Save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.