PLETTERIJ 25 JAAR! EEN JAAR LOCKDOWN

Geplaatst op: 17 mrt 2021 |

EEN JAAR LOCKDOWN

Aflevering 38, nog 14 weken

Februari/maart 2020 stond de Pletterij aan de vooravond van wat een prachtig seizoen beloofde te worden. Een serie geweldige concerten was gepland net als mooie debatten en een nieuwe filmserie met underground-films. De publieke belangstelling was opvallend groot die eerste 2 maanden van dat jaar. Er waren al veel kaarten verkocht voor de concerten die op de agenda stonden. En dat veelbelovende jaar zou op 30 december, als klap op de vuurpijl, worden afgesloten met een concert van het ICP-Orkest. Hoe mooi kun je het hebben. Afijn, het liep dus anders. Het vreselijke virus, dat aanvankelijk op een regionaal probleem in China leek, kwam met reuze stappen dichterbij om via de wintersport in 1 keer van Italië en Oostenrijk naar de rest van Europa te komen. En verder en verder.

Vrijdag 13(!) maart stond het concert gepland van Reinier Baas en Ben van Gelder, de eerste uit de serie ‘BIM Podiumprijs- concerten’, betaald met het geld dat we hadden gekregen bij het winnen van de BIM-podiumprijs in 2019. Het concert was uitverkocht maar op 12 maart kwam het eerste bericht over een komende lockdown. Uit voorzorg werden alle evenementen afgelast.

We zijn nu 1 jaar verder. We zitten in de derde lockdown en de derde golf wordt aangekondigd. Tijdens lockdowns en in de perioden dat we beperkt open mochten hebben we niet stil gezeten. Online programma’s en livestreaming waren onze nieuwe kanalen. In 2020 hebben we nog ruim 120 programma’s kunnen doen. Met of zonder publiek. Hybride programmeren is nu ons voorland. 2020, dat veelbelovende jaar, zal op vele gebieden een breekpunt blijken te zijn. Ten goede of ten kwade?

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.