PLETTERIJ 25 JAAR! EEN KWART EEUW UYGHUREN IN HAARLEM

Geplaatst op: 5 jun 2021 |

EEN KWART EEUW UYGHUREN IN HAARLEM

Aflevering 50, nog 2 weken

Langzaamaan begint de wereld bekend te raken met het lot van de Uyghuren, de oorspronkelijke bewoners van wat in China de provincie Xin Jiang, het meest westelijke deel van het land, heet. De Uyghuren staan bekend als ‘oer-Turken’ die dezelfde taal spreken als veel inwoners van de Kaukasus en Turkije. In 1993 riepen de Verenigde Naties het Jaar van de Inheemse Volken uit om het lot van onderdrukte bevolkingsgroepen onder de aandacht te brengen. Ter voorbereiding op wat het Mondiaal Centrum zou worden werd hier in Haarlem uitgebreid stil gestaan. Een van de activiteiten was een informatieavond met een vertegenwoordiger van de Uyghuren in ballingschap. Na afloop merkte een bevriende Turkse opbouwwerker en coördinator van het Haarlems Migrantenplatform op dat we ‘een smakelijke soep’ hadden opgediend waar helaas ‘een paar vliegen indreven’. Daarmee wees hij op de aanwezigheid van een aantal Grijze Wolven, de rechts-nationalistische Turkse beweging.

Jaren later, in 2016, werd de Uyghurse Vereniging Nederland huurder bij de Pletterij. Verschillende leden verschenen met enige regelmaat op tv als er reacties nodig waren op nieuwe onthullingen over de behandeling van deze minderheid in China. Dat dit niet zonder risico is, met kans op represailles voor familie in China, maakt hun werk alleen maar moediger. Zo gezegd heeft het lot van de Uyghuren bij de Pletterij altijd de aandacht gehad.

https://www.unpo.org/

https://freeuyghur.org/nl

Foto: Vereniging Free Uyghur

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Helaas, ondanks dat de lockdown maatregelen langzaam worden afgebouwd is het nog niet mogelijk om op 18 juni zonder beperkingen ons 25+1 jarig jubileum te vieren. En, na een jaar uitstel, willen we dit alleen doen als iedereen mag meedoen. We tillen het jubileum over de zomer heen en vieren het in oktober. En hopen dat de vierde golf niet komt!