PLETTERIJ 25 JAAR! Grensverkenningen, het leukste mini-festival (van de hele wereld)

Geplaatst op: 22 feb 2021 |

Grensverkenningen, het leukste mini-festival (van de hele wereld)

Aflevering 35, nog 17 weken

26 MAART 2016. Wat is leuker dan een concert? Een heleboel concerten. De Pletterij organiseert zo af en toe  een mini-festival. Dat is eigenlijk niets anders dan een aantal optredens op 1 avond. Tussen 2013 en 2018 organiseerde de Pletterij (half)jaarlijks zo’n minifestival onder de titel ‘Grensverkenningen’. Een avond met acts uit de uithoeken van het muzikale spectrum. Korte optredens met o.m. hedendaagse gecomponeerde muziek, impro-jazz, avant-garde pop en wereldmuziek. Een afwisselend programma en korte setjes, kortom de perfecte plek om de meer onbekende soorten muziek te ontdekken.

De ongekende samenstelling van muzikanten, de open houding van het publiek, de diversiteit aan muziek en de hoge kwaliteit maakten deze avonden tot zowel een feest als een bijna spirituele ervaring.

26 maart 2016 was een van die mooie avonden. Vijf acts, met de later zo beroemd geworden ‘Syrische zusjes’ Jawa en Shaza Manla op ud en quanon, elektro-groep Oorcontact uit Leiden (met de altijd gezonnebrilde LamaWaaien en de latere GOLF-festival organisator Maarten Wesselius), de mondharp-speler Danibal, de toonaangevende elektronica-muzikant Rutger Zuyderveldt, alias Machinefabriek, en tot slot het contrabas-duo Gonçalo Almeida en Raoul van der Weide. Dat laatste concert was zo goed dat de opnames daarvan later als album zijn uitgebracht.

Bekijk hier de foto’s van Harry van Kesteren

Earcinema: https://www.youtube.com/watch?v=IGeS99Vs-5I

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.