PLETTERIJ 25 JAAR! HAARLEM POPSTAD: DAS WAR EINMAL…?

Geplaatst op: 23 mrt 2021 |

HAARLEM POPSTAD: DAS WAS EINMAL…?

Aflevering 39, nog 13 weken

Ooit was Haarlem een jazzstad. Dat was in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Er liepen een handvol uitstekende saxofonisten rond, zoals Harry Verbeke en Ruud Brink, de Haarlemse Jazzclub had een prima naam in Nederland én een eigen platenlabel, Catjazz, met als bekendste uitgave het concert dat Ben Webster gaf in de HJC op 9 mei 1972. Daarna stond Haarlem een tijd lang minder ‘op de kaart’ in Nederland Muziekland. Met de oprichting van het Patronaat in 1984 kreeg de popmuziek in Haarlem een boost. Een aantal Haarlemse bands krabbelden landelijk aan het slot van de deur met groepen als Grin, Sjako!, Beatcream en Gotcha!

Maar pas in het nieuwe millennium braken de gouden tijden aan van Haarlem als Popstad. Centraal daarin stonden de oefenruimtes van Daisy Bell op het Slachthuisterrein gerund door Tony en Willeke. Heel Haarlem Bandjesland verzamelde zich hier, sprak elkaar, speelde met elkaar; het was een mooie kruisbestuiving. DJ Giel Beelen pikte het ene Haarlemse bandje na het andere op en draaide ze in zijn shows, DWDD had regelmatig Haarlemse bands in haar programma, verschillende braken door: The Sheer, The Hype met Yorick van Norden, Sue the Night, Baskerville, Sjef’Special, Michael Prins…

En toen sloot Daisy Bell in 2011 haar deuren als gevolg van vastgoed-ontwikkelingen en een niet alert reagerend gemeentebestuur. En wat voorspeld was kwam uit: de stroom aan Haarlemse bands die doorbrak droogde op. In deze woestenij startte Joost Verhagen de Haarlemse Popscene, een FaceBook-groep waar Haarlemse muzikanten elkaar online konden vinden. De nood aan oefenruimtes was hoog. Tweemaal organiseerde de Pletterij met de Haarlemse Popscene een debat over dit onderwerp. De eerste keer op 1 oktober 2014. Uiteindelijk kon het Patronaat in 2016 op het oude Slachthuisterrein, op steenworp afstand van het oude Daisy Bell, een nieuw oefenruimteplek openen. De nieuwe golf aan landelijk doorbrekende bands moet nog komen. Er wordt aan gewerkt.

Bekijk hier de fotoserie van Harry van Kesteren.

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.