PLETTERIJ 25 JAAR! HAARLEMSE BEAT UNDERGROUND

Geplaatst op: 26 feb 2021 |

The Irrational Library
Haarlemse beat underground met een ‘odd couple’
19 oktober 2017

Aflevering 36, nog 16 weken

Je zou kunnen zeggen dat iedere stad de underground krijgt die het verdient. In dat geval lijkt Haarlem niet veel waard, underground cultuur is hier nauwelijks meer te vinden. Daarmee weerspiegelt het de staat van de stad die op je afkomt als je vanuit het station het centrum inloopt: keurig en aangeharkt. Niet voor niets is Haarlem een favoriete stad voor yuppen en jonge gezinnen die Amsterdam ontvluchten: hier kun je je kinderen en je bakfiets veilig stallen. Voor het echte vertier is de grote stad op treinafstand onder handbereik. Want in Haarlem zetelt de bisschop.

Misschien past het daarom wel bij Haarlem dat de meest underground band van de stad zowel een Amerikaanse ‘Beat Rabbi’ als de stadsdominee in zijn gelederen telt. Joshua Baumgarten is een dichter en organisator van obscure maar memorabele concerten en evenementen en voormalig shop-eigenaar, allen onder de titel ‘The Irrational Library’ en nu ruim 2 decennia in Haarlem woonachtig. In zijn winkel organiseerde hij een tijdje Bijbellezingen met de non-conformistische stadsdominee Tom de Haan. Toen deze laatste ook nog baritonsaxofoon en gitaar bleek te spelen was een band snel geboren. Uiteraard ook The Irrational Library geheten. Met drummer Lars van der Weiden en bassist Mishal Zeera klinkt de band nog het meest als een nazaat van Morphine met betere teksten.

Op 19 oktober 2017 presenteerde de band haar eerste album ‘Now that we still can’ in de Pletterij. Maar ze kunnen het nog steeds. Onlangs werd het derde album gelanceerd, We…are doomed, een project met de geëngageerde Haarlemse tekenaar Trik. In Haarlem heeft underground een religieus tintje!

Bekijk hier de fotoserie van Harry van Kesteren

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.