PLETTERIJ 25 JAAR! HEIMWEE IN HAARLEM

Geplaatst op: 6 apr 2021 |

HEIMWEE IN HAARLEM

Aflevering 41, nog 11 weken

In 2004 organiseerde kunstenares Michèle Baudet een festival in Haarlem over heimwee. Dit werd een van de grootste samenwerkingsprojecten die Haarlem op cultuurgebied heeft gekend. Zo’n beetje alle Haarlemse culturele en maatschappelijke instellingen deden mee. Ook het Mondiaal Centrum Haarlem (MCH), voorloper van de Pletterij deed mee, uiteraard. Heimwee is een universeel gegeven en vanuit het MCH waren er contacten met de halve wereld. Via Haarlemmers met een migratie achtergrond en hun organisaties, via landenorganisaties met landen als Nicaragua en Zimbabwe, via internationaal opererende milieuorganisaties.

Oktober 2004 vond het festival plaats. Er werden Heimweegesprekken gevoerd met eerste generatie migranten mannen en vrouwen en tweede generatie jongeren. Een fraai vormgegeven boekje deed daarvan verslag.

Zestig kunstenaars wereldwijd kregen een wegwerpcamera toegestuurd met de vraag om snapshots te maken die voor de persoon verwezen naar heimwee. Dertig werden er terug gestuurd uit Japan, Zuid-Afrika, Australië, Bhutan, Curaçao, Cuba, Groenland, Israël, Moldavië, Nepal, Nicaragua, Turkije, IJsland, Zimbabwe, Zweden en Zwitserland. De foto’s werden afgedrukt aan de binnenkant van wijde metalen cilinders waar je in kon staan en zo een panorama vormden en werden tentoongesteld in de Vishal.

In restaurant De Kloosterkeuken serveerden koks uit Tunesië en de Antillen begeleid door muziek en poëzie de gerechten waar ze naar terug verlangden.

Heimwee was nog nooit zo mooi.

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.