PLETTERIJ 25 JAAR! NIEUWE NAAM… NIEUWE VORMGEVING

Geplaatst op: 21 apr 2021 |

NIEUWE NAAM… NIEUWE VORMGEVING

Aflevering 43, nog 9 weken.

Hiervoor werd beschreven hoe de Pletterij aan haar (nieuwe) naam kwam. Maar met een naam alleen ben je er niet, daar moet ook een logo, lettertype en herkenbare vormgeving bij. Grafisch vormgever Mart Warmerdam klaarde dat klusje. Hij naam het lettertype zoals dat op de gevel stond als uitgangspunt en zocht daar de letter bij die er het meest op leek. Het werd de T-series.

Mart was vervolgens ook verantwoordelijk voor de vormgeving van de programma- brochure zoals die 3 jaar zou verschenen. Prachtig vormgegeven en de voorpagina was van affiche-kwaliteit. De programmaboekjes werden, vergezeld van de affiches, in oplagen van 3.000 exemplaren verspreid door een professioneel distributiebedrijf. De promotie maakte stappen. Zonder dat daar een objectief onderzoek naar was gedaan was onze stellige indruk dat de naamsbekendheid van de Pletterij na 1 jaar groter was dan die van het Mondiaal Centrum ooit was geweest.

We waren groos met ons visitekaartje. Tot we na 3 jaar een enquête hielden onder de bezoekers. Daaruit bleek dat zo’n 5% van de bezoekers het programma kenden van het programmaboekje. Nieuwsbrief, dag- en weekbladen en mond-op-mondreclame bleken belangrijkere bronnen. Het programmaboekje was uiteindelijk vooral een duur en arbeidsintensief visitekaartje. Maar wel een heel mooi visitekaartje.

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.