PLETTERIJ 25 JAAR! NIEUWE NAAM: PLETTERIJ!

Geplaatst op: 13 apr 2021 |

Nieuwe naam: Pletterij!

Aflevering 42, nog 10 weken

Tot 8 jaar geleden heette de Pletterij Mondiaal Centrum (Haarlem). Dat was ooit een werktitel maar het probleem van werktitels is dat dat eigen namen worden als je ze te lang handhaaft (het Haarlems Straatorkest is er ook zo een, maar dat is weer een ander verhaal). In 2012 werd de behoefte aan een nieuwe naam dringend: sinds de verhuizing naar de Lange Herenvest was de functie van het MCH steeds meer veranderd. Naast een verzamelgebouw voor maatschappelijke organisaties werd het podium steeds belangrijker met debat en muziek (hedendaagse jazz en ‘world’ vooral) als hoofdmoot. Die oude naam stond niet meer voor wat er gebeurde.

In 2012 kregen we kennis aan een bekende ontwerper, Mart Warmerdam, en een oud- reclameman, Tom Maas, die zich dat lot aantrokken. Na maanden van brainstormsessies stonden we te lanterfanten voor het gebouw toen Mart opeens uitriep: ‘Maar het staat er al’, wijzend naar de naambalk aan de gevel: Lood Pletterij en Buizenfabriek. En het kwartje viel bij iedereen: bij veel culturele panden verwijst de naam naar de oude functie van het gebouw. Denk aan Patronaat (katholiek jongensinternaat), Melkweg (melkfabriek), Paradiso (voormalige kerk), Willem II Den Bosch (oude sigarenfabriek). Geen discussie meer mogelijk, sinds juni 2013 gingen we door het leven als Pletterij. Wie zou nog anders willen?

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.