PLETTERIJ 25 JAAR! SHELTER CITY, ONDERDAK VOOR MENSENRECHTEN-ACTIVISTEN

Geplaatst op: 21 mei 2021 |

SHELTER CITY, ONDERDAK VOOR MENSENRECHTENACTIVISTEN

Aflevering 47, nog 5 weken

Haarlem is sinds 2018 een Shelter City-stad. Ieder jaar wordt er een mensenrechtenactivist uitgenodigd om 3 maanden in Haarlem te verblijven. Om op adem te komen, trainingen en cursussen te volgen, nieuwe contacten en netwerken op te doen en om zijn/haar ervaringen te delen met Haarlem. Shelter City is een landelijk project, georganiseerd door Justice & Peace, waar 17 steden aan deelnemen en in Haarlem wordt uitgevoerd door de Pletterij en Vluchtelingenwerk, daarin bijgestaan door een grote groep vrijwilligers.

Tot nu toe hebben we in Haarlem 4 activisten te gast gehad uit drie verschillende werelddelen: Pakistan, Burundi, Colombia en Mexico. Stuk voor stuk indrukwekkende personen die in hun land zowel door de regering als door doodseskaders / paramilitairen / criminele benden worden bedreigd maar met gevaar voor eigen leven doorgaan met het werk waarvan zij vinden dat dit moet gebeuren. Tijdens hun verblijf hebben we informatieavonden georganiseerd over de situatie in de thuislanden, er zijn documentaires gemaakt, gesprekken met ministers gevoerd en vooral vriendschappen gesmeed. Dit najaar zullen we weer een gast verwelkomen. Uit welk land en welke strijd hij/ zij voert weten we nog niet. Maar zeker is dat het weer een indrukwekkende periode zal zijn.

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.