PLETTERIJ 25 JAAR! TOEN ER NOG GELD WAS VOOR BIJZONDERE MUZIEK

Geplaatst op: 12 jan 2021 |

‘Music: World Series’
Toen er nog geld was voor bijzondere muziek

Aflevering 29, nog 23 weken…

Er was een tijd, niet eens zo lang geleden, zeg de eerste 10 jaar van deze eeuw, dat er nog geld was voor bijzondere muzikale projecten op het snijvlak van jazz, impro en wereldmuziek. Nu, 10 jaar cultureel sloopbeleid later, ingezet in 2011 door Halbe Zijlstra, is daar weinig tot niets van over.

De 2 grootste en mooiste podia voor Wereldmuziek, het Tropentheater in Amsterdam en RASA in Utrecht bestaan niet meer. Het aantal podia waar regelmatig jazz en impro muziek is te horen is de afgelopen 2 decennia gedecimeerd. De hoeveelheid subsidie die naar deze culturele sector gaat is sterk afgenomen. En toch lijkt het aantal studenten aan de conservatoria steeds groter en internationaler te worden. Maar dat is weer een ander verhaal.

Toen er nog een beetje geld was voor avontuurlijke muziek bestond de Music: World Series. Een serie waarin muzikanten uit verschillende achtergronden (jazz, wereldmuziek) en landen aan elkaar werden gekoppeld. De uitkomst viel soms wat tegen, was veel vaker opwindend maar was altijd verrassend. Een van de geslaagde projecten was ‘Moldavia Calls’ van fluitist Mark Alban Lotz.
Lotz nodigde een groep muzikanten uit Moldavië uit en haalde daar de Nederlandse snarentovenaar Paul Pallessen bij. Op 13 december 2010 speelde de groep in de Pletterij (toen nog MCH).

Kees van Boxtel maakte er de volgende prachtige opname van:
Moldavia Calls – 13 dec 2010

Meer informatie over Moldavia Calls:
https://lotzofmusic.com/portfolio-item/moldavia-calls/

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.