PLETTERIJ 25 JAAR! UYGHUREN, VERDREVEN UIT CHINA, AANGESPOELD IN HAARLEM

Geplaatst op: 15 jan 2021 |

Uyghuren, verdreven uit China, aangespoeld in Haarlem

Aflevering 30, nog 22 weken

De Uyghuren, ‘oer-Turken’, zijn een bevolkingsgroep die wonen in wat de provincie Xinjiang, west-China heet. Ooit op de vlucht geslagen voor de hordes van Djengis Khan richting het westen, ging een deel ergens links af en belanden in de Kaukasus en wat nu Turkije is. Een ander deel liep recht door en kwam uit in Hongarije. Weer een ander deel ging rechtsaf en kwam op een wonderlijke manier terecht in Finland. Vandaar dat er een taalverwantschap bestaat tussen die landen. Al kunnen Turken en Uyghuren elkaar verstaan, wat niet geldt voor de Hongaren en Finnen. Afijn.

De Uyghuren worden in China gruwelijk vervolgd. Als moslimgroep verstoren ze het Chinese beeld van ‘harmonie’ wat niet meer betekent dan dat iedereen hetzelfde geloof en politiek aanhangt: staatsgodsdienst en staatspolitiek. Langzaamaan begint er meer bekend te worden over het lot van de Uyghuren. De Pletterij besteedde in 1993 al aandacht aan hun lot tijdens de ‘Maand van de Inheemse volken’. Een leider in ballingschap kwam daarvoor over uit Duitsland. De Nederlandse Uyghuren Vereniging heeft nog en tijd kantoor gehouden in de Pletterij. Op 25 november 2012 was het land van de Uyghuren de bestemming van een van de Culturele Wereldreizen die we organiseerden met Vluchtelingenwerk. Er was beeldende kunst, er was informatie, er was een show hoe lange deegslierten worden gemaakt (Marco Polo nam die kennis mee naar Italie. De spaghetti was geboren!), er was eten, uiteraard, en er was muziek van de geweldige muziekgroep Mäsräp van Kamil Abbas. Die speelde ook in het Global Village Orchestra waarmee we op het Houtfestival 10 jaar daarvoor een project hadden gedaan. Maar dat is weer een ander verhaal.

Facebook pagina van de Uyghur Support Group Netherlands

Bekijk hier de foto’s van het event van Harry van Kesteren

Lees hier informatie over het Global Village Orchestra

En beluister hier de muziek.

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.