PLETTERIJ 25 JAAR! VERHUIZEN

Geplaatst op: 13 mei 2021 |

VERHUIZEN

Aflevering 46, nog 6 weken

De meimaand is verhuismaand! De Pletterij/Mondiaal Centrum Haarlem heeft tot nu toe drie locaties gehad. Van 1995-2000 vormde de Parklaan 137 ons onderkomen, 2000-2005 zaten we boven de roemruchte Fietsznfabriek aan de Oostvest en vanaf 2005 zijn we gehuisvest aan de Lange Herenvest 122. De opening van de Parklaan vond plaats op 18 juni 1995. In de eerste week van mei 2000 verhuisden we naar de Oostvest en op 2 mei 2005 namen we onze intrek aan de Lange Herenvest. Een nieuwe lente, een nieuw begin, dat zal het zijn geweest.

De Parklaan was een prachtig pand met uitzicht over het Spaarne waar daarvoor basisschool de Kring was gevestigd. Voor dat we er in konden hebben we een half jaar moeten klussen: elektra, keuken, schilderen, dat soort werk. We konden erin op basis van een ‘gebruikerscontract’ van het Grondbedrijf, zonder huurbescherming. Toen De Kring terug wilde naar dat gebouw moesten we ons boeltje dus pakken. Dat veranderde toen we gingen huren bij de Fietsznfabriek. Een huurcontract betekende huurrechten. Toen eigenaar Frans Fiets na 3 jaar het pand verkocht aan de gemeente, en daar een flinke duit mee binnenhaalde, werd al snel het Patronaat onze benedenbuurman. Samenwonen bleek erg lastig vanwege geluidsoverlast en omdat de gemeente Haarlem geen andere plek wist voor het Patronaat moest het Mondiaal Centrum maar verhuizen. Maar dit keer wel op onze voorwaarden! Uiteindelijk werd de Lange Herenvest 122 aangekocht en verbouwd en vormt nu alweer 16 jaar ons onderkomen. Langer zaten we op geen van de vorige locaties!  Betekent dit het einde van onze verhuiswoede? De tijd zal het leren maar geruchten willen dat er driftig wordt gezocht naar een locatie in het centrum van de stad.

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.