PLETTERIJ 25 JAAR! VLADIMIR BAKUN: WONDERLIJKE VORMEN, GENIALE SCULPTUREN

Geplaatst op: 11 dec 2020 |

VLADIMIR BAKUN: WONDERLIJKE VORMEN, GENIALE SCULPTUREN

Aflevering 26, nog 27 weken te gaan.

In de eerste 10 jaar aan de Lange Herenvest, de huidige locatie, organiseerde de Pletterij/ Mondiaal Centrum regelmatig exposities. Dat was vooral het werk van onze medewerkster Roni Klinkhamer. Als beeldend kunstenaar had ze zelf een groot netwerk en regelmatig dienden zich nieuwe kunstenaars aan.

Via Herman Divendal van AIDA (Association International en Defense des Artistes) kwamen we in contact met veel kunstenaars die op de vlucht waren voor een repressief systeem. Twee keer presenteerden we werk van de Russische houtbewerker/ kunstenaar Vladimir Bakun.

Uit nood geboren, er was meestal weinig materiaal omhanden, specialiseerde hij zich in het maken van sculpturen uit 1 plankje. Door deze laagje voor laagje ‘af te pellen’ en deze laagjes aan elkaar te bevestigen wist hij de meest bijzondere vormen te creëren. Volumineus in omvang maar vederlicht in gewicht: het object bestond immers maar uit 1 plankje. Wonderlijke vormen, geniale sculpturen!

Bekijk HIER de foto’s van Harry van Kesteren

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.