PLETTERIJ 25 JAAR! VOLKSHUISVESTING, TERUG VAN WEGGEWEEST

Geplaatst op: 15 feb 2021 |

Sociale woningbouw: Volkshuisvesting terug van weggeweest

Aflevering 34, nog 18 weken

Het is niet zo dat de Pletterij altíjd voorloopt. Maar een onderwerp als sociale woningbouw, of ‘volkshuisvesting’ zoals het vroeger heette, is bij de Pletterij altijd een thema geweest dat op de agenda stond.

Toen het onder het Haarlemse kiezersvolk nog slechts mormelde, en een enkel raadslid als Anne Feite Bloem (SP) zich hierin vastbeet organiseerde de Pletterij al verschillende debatten over dit onderwerp. Over de kloof tussen centrum en buitenwijken, over het schrijnende tekort aan woningen, over het gebrek aan overzicht en kennis bij de gemeentelijke Woningwinkel. Meestal kwam Henk Sloos als betrokken burger met de feiten.

Hij is het als type onderzoeksjournalist die zich vastbijt in een onderwerp en niet loslaat voordat hij het naadje van de kous weet. En altijd wist hij raadsleden, wethouders en bestuurders van woningcorporaties met zijn kennis en inzicht te overtuigen. Overigens gebeurde dat nooit om de loef af te steken. Henk deelde graag opdat ervan geleerd werd en zaken ten goede werden gekeerd. En zo geschiedde.

Een overzicht:

16 december 2015: livestream

14 december 2016: foto’s

5 maart 2019: livestream

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.