PLETTERIJ 25+1 JAAR! EEN JAAR BLOGGEN….

Geplaatst op: 17 jun 2021 |

EEN JAAR BLOGGEN….

Aflevering 52

Een jaar geleden begon ik aan een wekelijkse blog waarin ik memorabele momenten uit het 25-jarig bestaan van de Pletterij, voorheen Mondiaal Centrum, opdiepte uit een troebel brein (gelukkig hadden we de foto’s nog, in veel gevallen). Corona voorkwam een groots jubileumfeest. Er was niet veel te doen en het schrijven van een blog verdreef de tijd. Een bijzondere opdracht die herinneringen naar boven bracht die soms diep waren weggezakt. Het bleek in de praktijk echter alweer snel druk, drukker, drukst te worden. De Pletterij legde zich volledig toe op online, live gestreamde programma’s en trok daarmee in 2020 zo’n 40.000 virtuele bezoekers.

In de blogs werden de 3 locaties tot nu toe benoemd: Parklaan, Oostvest (Fietsznfabriek!) en de huidige locatie aan de Lange Herenvest. De Pletterij is steeds meer in zijn rol gegroeid en is nu een niet weg te denken podium in het Haarlemse culturele en maatschappelijke leven. Dat zegt niet dat we onze definitieve stek en plek hebben gevonden. We zijn al een paar jaar bezig om een plek meer centraal in de stad te zoeken. En dat doen we het liefst met andere culturele initiatieven. Sinds de nieuwbouw van Patronaat en Toneelschuur is er in Haarlem ruimte voor een herkenbare plek voor de meer vernieuwende en onderzoekende cultuur. Of dat op afzienbare tijd gaat gebeuren moeten we afwachten maar de voortekenen lijken niet ongunstig. Misschien krijgen we dan zelfs een Pletterijstraat (Den Haag heeft het al!). Intussen gaat de Pletterij gewoon door met dat waar ze goed in is: debatten, muziek, literatuur, documentaires presenteren in een vriendelijke sfeer maar met ambitie!

Het was me een genoegen om 52 van deze blogs te mogen schrijven. Binnenkort zien we jullie weer in levenden lijve in de Pletterij!

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Helaas, ondanks dat de lockdown maatregelen langzaam worden afgebouwd is het nog niet mogelijk om op 18 juni zonder beperkingen ons 25+1 jarig jubileum te vieren. En, na een jaar uitstel, willen we dit alleen doen als iedereen mag meedoen. We tillen het jubileum over de zomer heen en vieren het in oktober. En hopen dat de vierde golf niet komt!