Recensie Draai om je Oren over debat CD Shapes of Time van Oene van Geel en Mark Haanstra

Geplaatst op: 26 mrt 2018 |

Bekijk event: 29 mrt 2018 om 20:30

“Nee, de foto op de voorkant van deze cd is geen trucage. Fotograaf Udo Prinsen maakte hem op Spitsbergen met verschillende pinhole- of gaatjescamera’s. De lens staat maanden open, waardoor we de beweging die de zon maakt zien afgebeeld. Iets wat we normaal gesproken natuurlijk niet zien. De kunstwerken die Prinsen hiermee maakt van diverse natuurverschijnselen inspireerden bassist Mark Haanstra en altviolist Oene van Geel bij hun eerste gezamenlijke album, zeer toepasselijk ‘Shapes Of Time’ geheten. Iedere compositie is hierbij een verklanking van een van Prinsens foto’s.

In tegenstelling tot wat u bij een debuut zou vermoeden, werken deze twee musici reeds meer dan twintig jaar samen en is ‘Shapes Of Time’, naar analogie van het werk van Prinsen, te zien als een samenstolling van die twintig jaar in negen stukken. In diezelfde tijd waarin dit album ontstond, kwamen de twee tevens op het idee om gitarist Raphael Vanoli te vragen mee te spelen en een bijdrage te leveren aan een drietal composities.

De bezetting van basgitaar/contrabas en altviool is vanzelfsprekend een redelijk karige, maar maakt het tegelijkertijd mogelijk om de diepte in te gaan. In ‘Skull’ horen we Van Geel dan ook diep graven middels een intense melodie op een rustig en beheerst basgitaarpatroon. Mooi is ook het repeterende motief in ‘Perpetuum Mobile’, een goedgekozen titel. De enige cover op het album is ‘Tonio’ van Theo Loevendie. Een compositie waarin we de handtekening van de meester herkennen en waarin een prachtige synthese wordt bereikt tussen klassiek en jazz, met een vleugje exotica. Van Geels altviool klinkt in ‘Sees’ melodramatisch, licht rafelig en soms wat klagelijk. Het past prima bij Haanstra’s spel op de contrabas. Mooi is de omslag in het stuk als Haanstra overstapt op basgitaar en de sfeer iets grimmigs krijgt. ‘Sihouette’ is een stuk dat door zijn aantrekkelijke melodie in je hoofd blijft rondspoken. Een prachtig stuk in de beste traditie.

De composities waar Vanoli op meewerkt wijken wat af van de composities waarin we louter het duo horen. Het zijn ingetogen klankwerelden, waarin niet zozeer de melodie centraal staat als wel een sfeer wordt opgeroepen. In het reeds in 2014 live opgenomen ‘Desert Without Sand’ is dat er een van leegte en verlatenheid. Eenzelfde sfeer vinden we terug in het ritmischere ‘Arctic Ortelius’ Vanoli’s techniek om tegen de snaren te blazen en dat zeer versterkt te laten horen, draagt hieraan bij, evenals Van Geels zang.”

donderdag 29 maart in de Pletterij!!!