#SWAG

Geplaatst op: 24 feb 2020 |

Bekijk event: 04 mrt 2020 om 20:00

photo: linus nilsson-unsplash

Mijn tandarts houdt er mee op en dat vind ik erg want bij hem was ik niet bang. Maar na twee erfenissen van zijn ouders heeft hij ineens vijf miljoen op zijn bankrekening staan. Vijf (5) miljoen! Hij is nog maar zestig en houdt op met boren en gaten vullen. Hij emigreert naar Zuid-Frankrijk om daar in een van zijn huizen, het leven te vieren. Zijn zoon en dochter krijgen een levenslange toelage, dus die kunnen ook hun lol op. Bezit is verslavend.

Bezit moet binnen de familie blijven en verdedigd worden, vinden de vrienden van mijn tandarts, zegt hij. Ik vertelde hem dat ik net die vorige dag bij de Piketty-lezing in de Pletterij was geweest waar Jan van Eeden, oud socioloog, wethouder en bestuurder het gedachtengoed van Professor Wonderboy Thomas Piketty helder en duidelijk – en hier en daar met humor – over het voetlicht bracht.

Van Eeden en Piketty vinden mij aan hun kant, zei ik tegen mijn tandarts.

Zeker waar ze:
a) stellen dat ongelijkheid een politieke keuze is én
b) de suggestie geven om miljardairs met wat minder toe te laten kunnen. (Persoonlijk vind ik ook vooral dat miljardairs met minder macht toe moeten, want zie wat er in de VS gebeurt wanneer een of andere vastgoedmagnaat de touwtjes in handen krijgt).

Minder minder minder! En dat ten gunste van de minderbedeelden. Zegt Piketty.
Vind ik ook! Waarom moet een handjevol mensen zo puissant rijk zijn dat ze tig aandelen hebben en tig huizen met tig garages waarin tig auto’s staan waarmee hun kinderen naar het beste onderwijsinstituut in het land, nee in de wereld, kunnen rijden om daar klaargestoomd te worden voor hun elitair plekje aan de top?

Dus zeker weten ga ik 4 maart naar het vervolg van Jan van Eedens lezing met uitleg over de suggesties van Piketty om de ongelijkheid af te kalven met behalve goed onderwijs ook een andere insteek van erf- en vermogensbelasting.

Jan, die ouwe rooie rakker, liet op 19 februari al doorschemeren dat hij voor is. Ik ben ook voor, zeker als het gaat om het voorstel om iedere 25-jarige op zijn of haar verjaardag een ton en nog wat cadeau te doen. Als oppepper, hart onder riem, als geste of zo van: alstublieft ontwikkel je maar lekker.

En ik vind het ook swag (hét nieuwe woord voor vet of cooool anno 2020) om al die tig bezittingen van de rijken te belasten tot wel 90 procent voor miljardairs. Niks mis mee, ze houden nog genoeg over om de rest van hun leven gekluisterd te zitten aan de AEX en andere koersen. Gaat mijn tandarts straks denk ik ook zo’n beetje de hele dag doen, daar in Zuid-Frankrijk, in het thuisland van Piketty. Moet hij weten.

Maar wij de thuisblijvers, kunnen in ieder geval op 04 maart het best naar De Pletterij gaan voor het vervolg op het gelijkheidsverhaal. Daar heb je namelijk wat aan voor later of straks in het stemhokje. Tot 04 maart zou ik zeggen en tot 18 maart op het Ongelijkheidsdebat in De Pletterij.

Eerste lezing gemist?   Kijk en luister hem hier nog eens na.

Marianne Schenderling
Pletterij Blogger