VOORJAAR 2020 – YESS…. JAZZ

Geplaatst op: 14 feb 2020 |

foto: Florencia Viadana

Jazz ligt op zijn kont, hoorde ik vorig jaar op een verjaardagsfeestje. Niet dat mij dat veel uitmaakte, ik hield niet van jazz. Dat schelle trompettengeblaas, mijn oren verdragen geen hoorngeschal. Een klarinet? Te luchthartig voor mijn ziel. Een Tuba? Mijn buik begint al te rommelen bij de eerste noot. En van de saxofoon gaan mijn benen spontaan wiebelen. Mijn lichaam en geest komen pas tot rust bij viool- en pianomuziek.
Deze overtuiging, want dat was het bijkans, veranderde toen ik, een tijd terug, in New York een bluesclub bezocht.
Ik had namelijk de blues. Ik verzoop bijna in mijn writersblock, wist niet hoe het verder moest met mijn boek en gaf mezelf als troost én ter inspiratie een paar dagen Big Apple cadeau. Inclusief een zondagse kerkdienst in Harlem en die Bluesclub dus in Greenwich.

Ik had zin in whisky en goeie ouwe bluessongs die de tranen over je wangen laten lopen omdat alle woorden op jou slaan, want jij hebt de blues.
De whisky smaakte naar green egg, de kroeg asemde sigarettenrook met een vleugje weed en de eerste blueszanger trok gelijk al de tranen uit mijn hoofd. Precies waarom ik daar zat.
In de loop van de avond stroomde het podium langzaam vol met een bleke trompettist een donkere saxofoniste, een dikke tubaspeler en een fanatieke drumster. Vanuit het publiek sprongen later nog een banjospeler, basgitarist en een jongen met een elektrische piano op de bühne.

Waauw een echte jamsessie, dacht ik terwijl de buurman mij swingend van mijn stoel hees.
‘All this Jazz,’ zei hij, ‘so f*cking good. Come and dance.’
Jazz?
Ik was toch in een ….?
‘Yes, I love it,’ antwoordde ik en sindsdien weet ik dat ik van jazz hou.

Vorige week hoorde ik dat de jazz in Haarlem zich weer volop aan het vernieuwen en verjongen is. Op tenminste acht plekken kun je hier live jazz horen en zien.
De Pletterij bijvoorbeeld organiseert iedere maand wel een paar jazzoptredens. In maart zelfs vijf keer! En dan hebben we nog Stiels, Jazz Club Phil, JazzX- voor jong talent, Hart Café, Haarlem Jazz Underground in The Wolfhound, Patronaat, de Haarlemse Bluesclub. Je vindt het allemaal terug op de Facebook-pagina 023jazz.

In Haarlem ligt jazz helemaal niet op zijn kont! Dus tot jazz binnenkort in de Pletterij of bij een van de andere podia.

Marianne Schenderling
Pletterij Blogger